ZDKU sjedištu ZDK boravili investitori iz Malezije i Kine

U sjedištu ZDK boravili investitori iz Malezije i Kine

Ministar za prostorno uređenje, saobraćaj i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Raif Seferović i šef Ureda premijera Dženan Begović ugostili su predstavnika kompanija “Kun feng mining” d.o.o. i “Glanz investment” d.o.o., sa sjedištem u Sarajevu Ronalda Dan Hona sa saradnicom. Investitori iz Malezije i Kine su zainteresirani za istraživanje olova na području olovske općine.

U Bosni i Hercegovini počeli su poslovati prije 13 godina, te su postali vlasnici dijela “Željezare” u Ilijašu i fabrike mašina u Konjicu. U posljednje tri godine zainteresirani su za oblast rudarstva, tako da su osnovali kompaniju “Kun feng mining” sa kojom, u saradnji sa kineskom kompanijom koja se bavi zlatom, učestvuju na tenderu za rudnik zlata u Fojnici.

– Zainteresirani smo za rudarstvo u Bosni, odnosno, željezo i sve mineralne rude. U Srednjoj Bosni imamo dozvolu za istraživanje, tako da smo prije dva mjeseca doveli tim geologa za istraživačke radnje u Gornjem Vakufu i u Fojnici. Tražimo mogućnosti za investiranje u Bosni, znamo da je područje Olova bogato olovom i zato smo ovdje. Ukoliko mogućnosti budu otvorene, zainteresirani smo za koncesiju u Olovu, kazao je Dan Hon.

Ministar Seferović je istakao da se u Zeničko- dobojskom kantonu nalaze najbolji rudnici mrkog ulja u BiH, da je pokrivenost uvoza izvozom veoma dobra, da u ZDK posluje najveći proizvođač čelika “Arcelormittal” u Zenici, kao dobar primjer urađene privatizacije “Natron-Hayat” u Maglaju, “Tvornica cementa” u Kaknju i grupacija “Prevent” u Visokom. Uz Termoelektranu Kakanj, Zeničko-dobojski kanton posjeduje snažne bazične sisteme, a cijena toga je, nažalost, aerozagađenje.

– Zeničko- dobojski kanton stoji na raspolaganju za sve iskrene poteze za investiranje, pa i u omogućavanju potrebnih dozvola. Od vas očekujemo pismo namjere kako bismo i mi prikupili sve potrebne informacije u cilju daljnje, nadam se, uspješne saradnje, istakao je ministar Seferović.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE