ZanimljivostiNauka i tehnologijaU Singapuru otvorena plutajuća solarna farma sa 122.000 panela

U Singapuru otvorena plutajuća solarna farma sa 122.000 panela

U Singapuru je otvorena jedna od najvećih plutajućih solarnih farmi.

Plutajuću farmu je zvanično otvorila kompanija Sembcorp Industries i singapurska Nacionalna agencija za vodu PUB, a ona se sastoji od 122.000 solarnih panela koji se prostiru površinom od 45 hektara.

Solarna farma je razvijena s ciljem učetverostučenja mogućnosti solarne energije do 2025. godine, a kako bi se Singapur još efikasnije borio protiv globalne klimatske krize.

Singapur je otočka država koja je više nego dvostruko manja od Lodona te nema potrebne kopnene resurse za velike solarne farme. Zbog toga je rješenje potražila na vodi.

Iako je relativno mali, Singapur je značajan finansijski centar te je jedan od najvećih proizvođača CO2 po glavi stanovnika. Sembcorp Industries navodi da će električna energija proizvedena uz pomoć solarnih farmi biti dovoljna da zadovolji potrebe pet lokalnih postrojenja za tretiranje vode. To će biti jednako uklanjanju 7.000 automobila s cesta, a godišnja emisija CO2 će se smanjiti za oko 32 kilotone.

Izgradnja plutajuće solarne farme počela je u augustu 2020. godine. Singapur će nastaviti iskorištavati svoje vodene puteve i obalu kako bi gradio solarne farme i ispunjavao svoje klimatske ciljeve.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE