U šarenim čarapama na kafu sa Berinom i Samirom

Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom, kao poslovna jedinica JU „Centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama ZDK“ u saradnji sa Gradskom kafanom Visoko planira obilježavanje 21.03.- Svjetskog dana osoba sa Down sindromom.

U periodu od 11:00 sati organizovat ćemo druženje gdje će Samir i Berina biti domaćini konobari u Gradskoj kafani u Visokom.

Obujte šarene čarape i dođite na kafu sa Berinom i Samirom koji će Vas uslužiti najboljom kafom u gradu.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja, te međunarodna podrška, kako bi se poštivala prava ljudi s Down sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života, ali i promovisanje svijesti i razumijevanje Down sindroma uz mobiliziranje podrške i priznavanja, dostojanstva i prava.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape, jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom da se integriraju u društvo.

Svjetski dan Down sindroma (WDSD) prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta će se pridružiti ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti, tako da se današnji datum obilježava u cijelom svijetu. Budite dio naše priče u Visokom.