U sarajevskom BKC-u održana promocija CD albuma Resonance bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića

Promocija novog CD albuma Resonance bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića održana je sinoć u Galeriji JU Bosanski kulturni centar KS u okviru festivala Baščaršijske noći 2021.

Uz mnogobrojnu publiku koja je do posljednjeg mjesta ispunila Galeriju BKC-a, koncertnoj promociji novog CD albuma Resonance nazočio je i Nj.E. ambasador Ruske federacije u BiH, gosp. Igor Kalabukhov sa suprugom.

CD album Resonance, u izdanju renomirane diskografske kuće Nota Bene Records, predstavili su ugledni profesori i umjetnici: Ališer Sijarić (Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu), Maja Baralić-Materne (BHRadio 1), Maja Žuža (Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu), Dušan Erak (Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu) i Melisa Marija Zerdo (Franjevačka klasična gimnazija Visoko). Promociju je moderirala Maja Baralić-Materne.

CD album Resonance sadrži djela za klavir 13 odabranih savremenih bh. kompozitora. Stilska raznovrsnost odabranih djela, koja su nastala u vremenskom razdoblju od 1980-ih do 2020. godine, bogatstvo su novog albuma koji predstavlja nastavak ranije objavljenih albuma Balkan Madness (2018.) i Voyage (2020.).

Na CD albumu, trajanja gotovo 74 minute, snimljena su djela kompozitora Senada Mehinovića, Vojislava Ivanovića, Valentine Dutine, Ališera Sijarića, Dine Rešidbegovića, Danijela Žontara, Darija Vučića, Ade Klobodanovića, Peđe Harta, Marka Kovača, Hajrudina Muhića, Benjamina Ribića i kao bonus track djelo Davida Mastikose.

Inžinjer zvuka je Peđa Hart (Studio Soba), a grafički dizajn potpisuje Faruk Garib. Tekstove o kompozitorima je priredila Lorena Grubešić, a prijevod na Engleski jezik Darko Kovačević. Realizaciju projekta CD albuma Resonance su podržali Ministarstvo kulture i sporta KS, Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca, UniCredit bank i VISPAK dd Visoko.

Novim albumom, nazvanim po kompoziciji Ringtone/Resonance kompozitora Danijela Žontara, zaokružuje se projekt “Balkan Madness” – promocija bh. umjetničke muzike za klavir – objavljena 3 CD albuma na kojima su snimljena djela za klavir 33 bh. kompozitora.

Bartolomej Stanković je u okviru promocije albuma premijerno u Sarajevu izveo četiri djela savremenih kompozitora i to kompozicije Ringtone/Resonance Danijela Žontara, DeTune for piano Davida Mastikose, Fragmenti Valentine Dutine i Confession Benjamina Ribića. Kompozitor Benjamin Ribić je ujedno i najmlađi kompozitor čija kompozicija je uvrštena na album Resonance, a u junu 2021. godine njegovu kompoziciju Confession objavila je svjetska izdavačka kuća Universal Edition.

Na programu promocije našle su se i kompozicije doajena savremene umjetničke muzike u Bosni i Hercegovini, Andante i Tokata Vojislava Ivanovića, Les Etudes Synthetiques – L'Ecrits sur l'Eau Ališera Sijarića i Visiting speech therapist Dine Rešidbegovića.

Foto credit (gosp. Halid Kuburović)