U sarajevskoj Vijećnici održana akademija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića

U Vijećnici je večeras održana tradicionalna Akademija u povodu obilježavanja 17. godišnjice smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, u čast njegovom liku i djelu.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, učenjem Fatihe i minutom šutnje odata je počast rahmetli Aliji Izetbegoviću.

O njegovom liku i djelu, trajnom dobru i univerzalnim vrijednostima za koje se borio i koje je ostavio kao amanet govorili su Nađa Berberović-Dizdarević, direktorica Muzeja “Alija Izetbegović”, Faris Nanić, bliski saradnik rahmetli Alije Izetbegovića i Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture (BZK) “Preporod”.

Rahmetli Alija Izetbegović bio je državnik u punom smislu te riječi, izborio se za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, međunarodno priznatu i slobodnu. Još za života postao je historija, a njegovo ime postalo je simbol – bio je djelić historije pred nama, pred našim očima i na dohvat ruke, a njegov životni put simbolizirao je mnogo više od života tek jednog čovjeka.

– Bosna nije samo parče zemlje na brdovitom Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja, san o zemlji na razmeđu svjetova, na velikoj granici između Istoka i Zapada. To je zemlja više vjera i nacija, pa stoga i zemlja tolerancije, gdje svako može da misli i vjeruje kako želi, gdje ne smije biti nasilja nad čovjekom i gdje neće biti nepravde. To je bio naš san o Bosni i samo takva Bosna može da postoji i opstane – govorio je Alija Izetbegović, a na njegove riječi večeras je podsjetio Sanjin Kodrić.

U cilju očuvanja sjećanja, u okviru akademije predstavljena je izložba koja obuhvata fotografije, eksponate i dokumente iz privatnog i političkog života Alije Izetbegovića. Izložbu će posjetioci moći pogledati do 29. oktobra.

Program je upotpunjen izvedbama multireligijskog hora “Pontanima”.

Organizator Akademije je JU Muzej “Alija Izetbegović”, visoki pokrovitelj akademije je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, a podršku je tradicionalno pružio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

avaz