BiHU RS-u najavljuju osnivanje nove banke kako bi zaobišli sankcije

U RS-u najavljuju osnivanje nove banke kako bi zaobišli sankcije

Teško se RS nosi sa sankcijama i upozorenjima Amerikanaca. Ekonomija je odavno u problemima, prvredni sektor sa sve manje investicija, a zvaničnici sa crne liste i dalje bez konačnog rješenja za isplatu plata. Ono prijelazno mogla bi biti nova banka, koju najavljuju iz Vlade RS-a. Osnivanje moguće, ali poslovanje, čini se, ipak, ne. A tu su i dodatni pritisci međunarodne zajednice koji bi mogli uslijediti.

Problemi i pokušaj rješenja, makar bilo i prelazno. Vlada RS-a traži načine da omogući poslovanje firmama koje su, zbog povezanosti s pojedincima sa crne liste SAD-a, takođe pod sankcijama. Računi ugašeni, mogućnosti za isplatu plata nema. Pa je u najavi osnivanje domaće banke koja bi radila po nalogu sistema.

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su za portal Capital objasnili da bi morala biti članica SWIFT-a, a da su postojeće banke u Bosni i Hercegovini, upravo zbog straha da ne izgube članstvo u SWIFT-u, ugasile račune licima na crnoj listi. Slično za Federalnu televiziju tvrdi i ekonomista Zoran Pavlović. Osnivanje takve banke jeste moguće, ali je upitan njen kapacitet.

„Ako je to sistem internog plaćanja, onda ne možete plaćati van RS-a i BiH. A možda oni koji su stavili firme na crne liste mogu na neki način izvršiti pritisak i na takvu instituciju“, dodaje on.

Vlast u u RS-u je zbog najnovijih sankcija u vidljivim problemima. U opoziciji napominju da se vlast i ovaj put krije iza građana dok je narušen kompletan ekonomski sistem.

„Svoje lične narušene odnose sa SAD-om su prebacili na cijelu RS i narod i doveli nas u veoma nezgodnu poziciju. Licemjernim smatram poziv članovima izbornih komisija da se povuku“, izjavila je predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

U SDS-u već trpe sankcije. Njima je zbog sankcija Sjedinjenjih Američkih Država krajem marta ugašen račun. Ta stranka je na crnoj listi američke Kancelarije za kontrolu strane imovine.

„Nama to predstavlja izuzetno veliki finansijski problem zbog toga što ne možemo da koristimo novac iz budžeta, ali ćemo učestvovati na izborima i naći ćemo način da platimo kotizaciju za te izbore“, poručuje predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Zbog najnovijih američkih sankcija licima sa crne liste račun je ugašen i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku. Veći problem od toga Dodiku svakako pravi gašenje računa nekoliko velikih firmi koje zapošljavaju veliki broj radnika. Nije isključeno da bi nova banka mogla ugledati svjetlo dana, ali je izvjesno da bi njeno poslovanje na duge staze bilo nemoguće.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE