BiHU RS-u je Dodik izdajnik, u FBiH upozorenje da se ne desi...

U RS-u je Dodik izdajnik, u FBiH upozorenje da se ne desi još jedna ‘zakašnjela reakcija’

Nižu se reakcije na ‘svesrpski sabor’. U Federaciji jednoglasna ocjena deklaracije – potvrđuje nastavak velikosrpskog projekta, nastavlja putem politike Slobodana Miloševića uz podršku Rusije. Zato, upozorenja prate i pozivi na reakciju PIK-a, jer je jednom zakašnjela reakcija, devedesetih godina, ostavila trajne posljedice koje se ne smiju ponoviti. S druge strane, stižu i reakcije opozicije iz RS-a, kojima Milorada Dodika optužuju za izdaju.

Svesrpski sabor – dan kasnije. Folklor utihnuo, deklaracija ostala. U 49 tačaka, direktno ili između redova, čita se ideja jedinstva Srbije i RS-a nastale na ranijim planovima stvaranja jedne države. Korak po korak kroz institucije, ekonomiju i obrazovanje. Reakcije u Federaciji BiH jedinstvene u kvalifikacijima sabora, deklaracije i upućenih poruka. Zaključci potvrđuju Dodikovu stvarnu namjeru razgradnje Dejtonskog sporazuma dok iz Beograda dopire eho Miloševićeve politike.

„Ovakav skup, ustvari, predstavlja buđenje projekta Slobodana Miloševića i nastavak jedne hegemonističke politike Srbije prema svojim susjedima. Takva politika ugrožava mir, stabilnost i čini nemogućom bilo kakvu regionalnu saradnju između nezavisnih i suverenih država na bazi poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake od država“, poručuju iz NiP-a.

„Svesrpski sabor je nastavak velikosrpskog projekta, pokušaj ostvarenja dominacije nad drugim narodima i udar na suverenitet država koje su pretrpjele oružanu agresiju od strane Miloševićevog režima. Usvojena deklaracija je direktan atak na Bosnu i Hercegovinu i Dejtonski mirovni sporazum, a time i na stabilnost i mir“, upozoravaju iz SDA.

„Aleksandar Vučić više ne krije da vodi politiku nacionalne homogenizacije Srba s ciljem da svi Srbi žive u jednoj državi. Vučić je konačno otkrio karte i priznao da je samo nastavio tamo gdje je stao Milošević sa svojom velikosrpskom politikom, koja isključuje druge i koja je proizvela patnju, krv, žrtve, genocid“, kazao je predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Nižu se reakcije i u RS-u. Prenošenje dana RS-a sa 9. januara na 15. februar, pod izgovorom obilježavanja srpskog jedinstva na Dan državnosti Srbije, opozicija iz RS-a naziva Dodikovom izdajom nacionalnih interesa RS-a. Mijenjanjem datuma obilježavanja dana RS-a, zapravo, u sjeni najave razdruživanja, Dodik bi proveo odluku Ustavnog suda BiH koji je nekoliko puta 9. januar ocijenio neustavnim.

„Pokazalo se opet da tom čovjeku ništa nije sveto. Što on duže vlada, Republike Srpske je manje. Predaje naše simbole, sve manje nas je kao naroda ovdje, uništava svaki naš simbol na koje imamo pravo i sve za šta smo se borili“, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

„Dok je bio ‘najveći Srbin’, istovremeno je proveo Arbitražnu odluku za Brčko, formirao Sud i Tužilaštvo BiH, kao i SIPA-u i desetine agencija na nivou BiH. Zabranu himne ‘Bože pravde’ prihvatio je riječima da ‘nije fer jer je odluka donesena na Svetog Savu’. Izbrisao je sva obilježja pod kojim je stvorena Republika Srpska i koja su dio identiteta srpskog naroda“, rekao je predsjednik SDS-a Milan Miličević.

„Koliki je Dodik lažov, pokazuje činjenica da se navodno zalaže za mirno razdruživanje, a s druge strane, de facto, provodi odluku Ustavnog suda BiH o danu RS-a. Ako se razdružuje, čemu ukidanje 9. januara? Ako je i od Dodika, previše je“, smatra predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

A, zatim isti sadržaj u novoj interpretaciji Milorada Dodika. Svi dogovori, kaže, doprinose trajnoj stabilnosti RS-a. Bošnjacima nude mir i slobodu, ali bez dominacije. Uz naznaku da je RS kao ugovorna strana Dejtonskog sporazuma slobodna izaći iz ugovornog odnosa. Dakle, jasno je da Deklaracija predstavljena kao smjernica za budućnost, nedvosmisleno sadržajem od prve do posljednje tačke ukazuje na viši cilj i krupne posljedice isključivo za BiH.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE