NaslovnicaZanimljivostiU rijeci Temz...

U rijeci Temzi žive ajkule, jegulje i foke iako je 1957. godine proglašena “biološki mrtvom”

Ajkule, morski konjići, jegulje i foke ipak žive u rijeci Temzi, pokazalo je novo istraživanje.

Istraživanje koje je proveo Zoološko udruženje Londona (ZSL) ističe promjene otkako je rijeka proglašena “biološki mrtvom” 1957. godine.

Zabilježeno je povećanje broja vrsta ptica, sisara i prirodnih staništa od devedesetih godina prošlog stoljeća, ali je broj ribljih vrsta u plimnim područjima Temze ipak blago opao, ustanovili su eksperti. Naučnici ističu da je potrebno još istraživanja kako bi se ustanovio uzrok.

Klimatske promjene su povećale temperaturu londonskog plovnog puta za 0,2 stepena godišnje, a povećanje temperature je rezultiralo povećanjem nivoa vode u plimnom dijelu Temze od 1911. godine.

Nivo mora u Silvertownu se povećavao za 4,26 mm godišnje od 1990. godine, navodi se u istraživanju.

Također, u Temzi živi i nekoliko vrsta ajkula te više od 100 vrsta riba. Kvalitet vode se poboljšao u periodu od 2007. do 2020. godine.

Temza je ogroman dio onoga što London čini unikatnim te igra veliku ulogu u životima stanovnika.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.