NaslovnicaPreporukaU Pozorištu m...

U Pozorištu mladih održana premijera predstave “Gidionov čvor” u režiji Selme Alispahić

Sinoć je u Pozorištu mladih Sarajevo održana premijera nove koprodukcijske predstave “Gidionov čvor” u režiji Selme Alispahić.

U pitanju je novi projekat realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i udruženja Intermezzo. Publika će imati priliku pogledati reprizna izvođenja u petak i subotu, 26. i 27. maja.

U predstavi “Gidionov čvor”, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Alispahić je povodom premijere predstave rekla:

“Predstava ‘Gidionov čvor’ nastala je iz duboke ljudske i umjetničke potrebe da se govori o onome o čemu se previše šuti. U svijetu koji nas sve više udaljava od emocija i otuđuje jedne od drugih ovo je umjetnički čin koji je prilika da se pogledamo u oči i približimo jedni drugima kroz priču o onome što je najdragocjenije u našem društvu, a to su naša djeca. Mislim da je svako u publici večeras svim svojim bićem bio dio priče koju smo ispričali i na taj način podsjetili da je teatar najljepši i najdjelotvorniji put ka izlječenju društva u cjelini. Večeras smo bili upućeni jedni na druge, potrebni jedni drugima i vjerujem da će poslije ove predstave roditelji više grliti svoju djecu, nastavnici više obratiti pažnju na našu djecu, a da će djeca shvatiti da smo tu za njih, zbog njih.”

Selmina partnerica, glumica Džana Džanić, objašnjavajući zbog čega su se odlučile na ovaj projekat i ovaj tekst, rekla je:

“Ova predstava nema namjeru da podučava. Ona je poziv na buđenje, ona je vapaj, molba i molitva za bolje dane.”

Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević.

Karte za reprizna izvođenja su dostupne u prodaji, a prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim danom od 12 do 14 sati te nedjeljom od 9 do 11 sati.

Rezervacije karata su moguće na broj telefona: +387 33 442 572, kao i preko Facebook i Instagram stranice Pozorišta mladih Sarajevo. Rezervisane ulaznice se moraju preuzeti 24 sata prije početka predstave.

Sve aktivnosti Festivala Mess možete pratiti na FacebookuInstagramu te putem njihove web stranice.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.