SvijetEvropaU Portugalu skup nacionalističke grupe protiv imigranata i ''islamizacije Evrope''

U Portugalu skup nacionalističke grupe protiv imigranata i ”islamizacije Evrope”

Oko 100 aktivista male nacionalističke grupe okupilo se večeras u centru Lisabona, na jednom od rijetkih skupova protiv imigranata i “islamizacije Evrope”.

Skup je održan pet sedmica prije parlamentarnih izbora na kojima bi ekstremna desnica mogla postići određeni proboj, prema procjenama analitičara.

Demonstranti su nosili veliki transparent “Portugal za Portugalce”, kao i plakat “Zaustaviti islam”. Neki su nosili baklje, a dok su šetali ulicama grada, mnogi prolaznici su im upućivali antifašističke parole.

Nakon novembarske ostavke socijalističkog premijera Antonija Coste, upletenog u aferu trgovine utjecajem, raspisani su prijevremeni parlamentarni izbori za 10. mart.

Prema posljednjim anketama, Socijalistička partija, koja je na vlasti već osam godina, dobila bi približno isti broj glasova kao i opozicija desnog centra, dok bi ekstremna desničarska partija Čega mogla osvojiti oko 20 posto glasova.

Portugal je udvostručio svoje stanovništvo tokom posljednje decenije dolaskom mnogih radnika iz zemalja južnog dijela Azije, Pakistana i Bangladeša.

Visoko.ba/federalna.ba/Beta-AFP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE