U ponedjeljak počinje suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

408

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruvije u ponedjeljak počinje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbjednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Na početku suđenja, pošto bude pročitana optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal, optuženi će se izjasniti o krivici.

Slavko Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živio u Svetogorskoj ulici broj 35 u Beogradu.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković je na izdržavanju kazne, a Kurak je u bjekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utječe na javno mnijenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ključni svjedok Tužilaštva biće Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO-a, koji je pravosnažno osuđen za politička ubistva, a koji je označio četvoricu optuženih.

Također će biti saslušani i braća Miloš i Aleksandar Simović, osuđeni pripadnici zemunskog klana, koji su potvrdili Ulemekove navode.

Odbrana optuženih predložila je da se kao svjedoci pozovu političari iz bivše vlasti, pripadnici obezbjeđenja i pojedini novinari. Ukoliko sud usvoji njihov zahtjev, na suđenju bi mogli da svjedoče Mirjana Marković, bivša supruga Slobodana Miloševića, premijer Aleksandar Vučić koji je u vrijeme ubistva Ćuruvije bio ministar informisanja, tadašnji savezni ministar za informisanje Milan Komnenić i predsjednik Tomislav Nikolić, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik Vlade.

Komentari

komentara