ZanimljivostiU ovim situacijama nikako ne biste smjeli da pijete kafu

U ovim situacijama nikako ne biste smjeli da pijete kafu

Mnoga istraživanja povezivala su kafu sa smanjenim rizikom od demencije, ubrzanim metabolizmom i smanjenim rizikom od oboljevanja od raka.

Naravno, tu je i dodatna energija koja nas pokreće ujutro i pomaže nam da preživimo beskrajne kapi energije tokom dana. Međutim, postoje i malo manje dobri efekti kafe, odnosno situacije u kojima treba izbjegavati ili bar smanjiti njenu konzumaciju.

Ako je kafa prevruća

Umesto da popijete malo kafe čim je gotovo, sačekajte da se prvo malo ohladi. Prema novom izveštaju Svjetske zdravstvene organizacijekonzumiranje pića toplijih od 65 ° C može povećati rizik od raka jednjaka. Dodavanjem mlijeka ili kreme za kafu možete da smanjite temperaturu za nekoliko stepeni, ali najbolje rješenje je ipak strpljenje. Jednostavno sačekajte nekoliko minuta da vaša kafa dostigne temperaturu koja je sigurna za konzumiranje.

Ako ste skloni anksioznosti

Ako se osjećate kao da ste na ivici, ispijanje još jedne šoljice kafe moglo bi vam stvoriti dodatni problem. Kofein djeluje stimulativno na nervni sistem jer stimuliše lučenje kortizola, što može pogoršati anksioznost i probleme sa spavanjem. Da biste smanjili utjecaj kofeina, pokušajte da smanjite količinu kofeina koji konzumirate i posljednju šoljicu kafe popijte najkasnije 6 sati prije spavanja.

Nakon neprospavane noći

Kafa se može činiti prirodnim rješenjem za neprospavanu noć, ali može vam pomoći samo u određenoj meri. Novo istraživanje pokazuje da kofein prestaje da bude efikasan način buđenja ako ste više od 3 uzastopne noći spavali manje od 5 sati. Razlog je činjenica da tako malo sna uzrokuje pad vaših mentalnih sposobnosti koje ni najveća količina kofeina ne može popraviti. Ako ne možete da zaspite najmanje 7 sati svake noći, možda je najbolje da kafu uopšte preskočite, a kada vam nivo energije opadne, pokušajte da kratko odspavate.

Čim se probudite

Ispijanje kafe u 7 sati ujutro neće mnogo utjecati na nivo vaše energije. Razlog je činjenica da su vaši hormoni stresa na najvišem nivou upravo kada se probudite, zbog čega ćete dobiti prirodni nalet energije. Stručnjaci se slažu da je najbolje vrijeme za konzumaciju kafe između 10 i 12 sati, kada nivo kortizola počinje da opada. Na taj način ćete iskoristiti prirodni nalet energije koji se javlja ujutru i “sačuvati” kofein za kasnije, piše magazin.novosti.rs

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE