NaslovnicaPreporukaU okviru fest...

U okviru festivala “Grad” sutra otvaranje izložbi u Historijskom muzeju BiH

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine će sutra biti otvoren niz izložbi u okviru festivala “Grad”, koje propituju bosanskohercegovačku historiju i otvaraju dijalog o identitetu i sjećanju.

Na otvorenju će se obratiti autori postavki. Događaj će biti održan u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Izložba “Sarajevski ratni plakati: otpor ratu” je sačinjena od plakata nastalih za vrijeme opsade Sarajeva, koje je prikupljala historičarka umjetnosti i muzejska savjetnica Nermina Zildžo. Plakati su kao dio kolekcije predstavljeni u Americi i Francuskoj. Kolekcija će u budućnosti biti dio stalne postavke “Opkoljeno Sarajevo” Historijskog muzeja BiH. Pokazuje specifičnosti sarajevskog ratnog plakata kao sredstva otpora ratu i destrukciji. Plakate je pravila dizajnerska grupa Trio, dok je autor fotografija Milomir Kovačević Strašni.

U okviru festivala “Grad” će biti predstavljene fotografije Kemala Hadžića iz arhiva Međunarodnog centra za mir, a pokazuju arhitekturu Sarajeva za vrijeme opsade.

U muzejskom prostoru će biti predstavljena i izložba “Tačka ne/mira”, koju čine materijali Međunarodnog centra za mir nastajali u toku opsade – materijali proizvedeni u improviziranim štamparijama i na već upotrijebljenim papirima (mapama Jugoslavije).

Treći segment izložbe čine radovi savremenih umjetnika Addisa Eliasa Fejzića i Nelise Baždar. Kipar Addis Elias Fejzić će predstaviti video radove nastale tokom njegovog istraživanja umjetnosti stećka, rad “Bosanskohercegovačka trijumfalna kapija” te video rad “Dante u BiH”. Nelisa Baždar će predstaviti Triptih (Zora; Čišćenje; Tri gracije).

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.