NaslovnicaBiHU OHR-u nasta...

U OHR-u nastavljene konsultacije, istječe rok dat liderima stranaka

OHR je počeo novu rundu konsultacija s liderima političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH. Pred sami istek roka od šest sedmica, visoki predstavnik traga za idejama i prijedlozima kako promijeniti izborni sistem. O tome, do sada, zajedničkih sastanaka političkih lidera nije bilo, taktika je – jedan na jedan tragati za podrškom onome za šta se špekuliše da će biti nametnuto rješenje. Nakon SDP-a, SBB-a i NiP-a, danas je u zgradi OHR-a bila Naša stranka. Donosi li prva sedmica septembra rješenje ili produbljenje postojeće krize?

Zgrada OHR-a, eskperti i politički akteri, jedan na jedan iza zatvorenih vrata.

“Ovo su konsultacije i nemamo neka očekivanja”, rekao je uoči sastanka predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Kraj sastanka i poruka da Naša stranka neće pristati na ono što se u u medijima spekuliše. A to je da visoki predstavnik Christian Schmidt do polovine septembra namjerava nametnuti izmjene Ustava Federacije BiH, ali i Izbornog zakona, a koji se odnose na izbor delegata u Dom naroda Federacije i predsjednika ovog entiteta.

Za to Schmidt prikuplja podršku i ispituje puls – kako stranaka tako i pojedinaca. Navodno, odustao je od cenzusa od tri posto za formiranje Doma naroda. Međutim, želi novi način izbora predsjednika i potredsjednika. Podigao je ljestvicu, pa bi umjesto najmanje šest ruku, za imenovanja unutar sva tri kluba konstitutivnih naroda trebalo sedam ili, pak, osam.

Time bi HDZ BiH i dalje bio odlučujući politički faktor za formiranje vlasti.

“Kada se govori o implementaciji propalog pokušaja Borjane Krišto da ukine na Ustavnom sudu taj princip ‘jedan-jedan-jedan’: jedan iz svakog kantona ako je izabran. To je Borjana Krišto pikušala osporiti i povukla je apelaciju, jer joj je Mato Tadić doslovno rekao da neće dobiti glasove. I ovo bi bilo prvi put da OHR ide kontra volje Ustavnog suda”, napomenuo je Damir Arnaut, član Predsjedništva Naše stranke.

“Ovo što se danas nudi i o čemu se govori je rezultat desetogodišnje međunarodne kampanje HDZ-a, ne samo iz Mostara nego i iz Zagreba, preko Evropskog parlamenta, preko svih institucija. Ovo što je danas na stolu i o čemu raspravljamo nije slučajno”, rekao je Forto.

Dok traži podršku domaćih, pitanje je ima li Smidht podršku međunarodnih aktera, pa i matične mu države. A istječe i rok od šest sedmica, koje je postavio pred domaće lidere da se sami dogovore.

“Njegov rok je pritisak, to je Andrej Plenkvić, i oni stalno vrše pritisak – i on direktno, ali i neki drugi. A i sam Christian Schmidt ima mnogo problema, jer kada se razotrkrije s kim se neovlašteno sastao – s hrvatskim predstavnicima, s čelnicima Eropske pučke stranke – to govori da se ovdje radi o zakulisnim igrama, prljavim igrama usmjerenim protiv budućnosti Bosne i Hercegovine, a u korist određene političke opcije pod izgovorom da se radi o interesu jednog naroda”, istakao je direktor IFIMES-a Zijad Bećirović.

“Mnoge stvari nisu trasparentne, a trebale bi biti. Tome je kumovala i međunarodna zajednica, koja je s njima pregovarala oko mnogih stvari van institucija ove države. Zbog neodgovornog ponašanja poltičara kada se obraćaju javnosti dobijemo još veću konfuziju jer svako gleda iz svog ugla određene dogovore i sporazume. Konačno treba izbaciti te sporazume, a treba se vratiti tamo gdje je mjesto, a to je predstavnička vlast ove države i tamo donosti odluke”, poručuje predsjednik Strateškog odbora Koalicija Pod lupom Vehid Šehić.

Za sada, one se pripremaju u zgradi OHR-a, u kojoj će i naredne sedmice konsultacije biti nastavljene. Sve i da Schmidt nametne nova pravila, pitanje je da li se po njima mogu provesti oktobarski izbori i koliko će trajati njihova implementacija.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.