NaslovnicaLokalne TemeU novoj godin...

U novoj godini – stari problemi: Visočani danima udišu nezdrav zrak

S dolaskom nove 2023. godine prooblem aerozagađenja u Visokom je i dalje jedan od vodećih. Tokom svih prethodnih godina, na našem portalu ste mogli u zimskom periodu svakodnevno čitati o visokom stepenu zagađenog zraka u Visokom.

Sudeći po brojevima s mjernih stanica FHMZ-a i Udruženja “EkoAkcija”, i s početkom 2023. brojevi visok stepen zagađenja zraka u Visokom je i dalje prisutan.

Prema jutrošnjim mjerenjima u 8:00 sati, indeks kvaliteta zraka u Visokom je 161, i kao takav je nezdrav. Moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje.

“Sljedeće grupe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti: plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. trebali bi izbjegavati i svi ostali.”, navedeno je u upozorenju.

Ako gledamo protekla 24 sata, treba istaknuti da je sinoć u 21:00 zrak u Visokom bio na maksimalnih 300 po indeksu kvalitete zraka i kao takav je bio okarakterisan kao veoma nezdrav.

Nam. K. / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.