BiHU nesreći u Meki stradao veliki broj ljudi: Hadžije iz BiH se...

U nesreći u Meki stradao veliki broj ljudi: Hadžije iz BiH se nisu zadesile na mjestu nesreće

Jučer se desila nesreća u Meki gdje je prema najnovijim informacijama poginulo 87 osoba, a povrijeđeno oko 184 osobe, nakon što se srušio kran u blizini Haremi-šerifa, najsvetijeg mjesta za muslimane koji okružuje Kabu.
Kako su saopštili zvaničnici civilne zaštite Saudijske Arabije, kran je pao uslijed nevremena i jake kiše.

U samo nekoliko sati, temperatura u Meki pala je sa 42 na 25 stepeni Celzijusa.

Guverner regiona Meke princ Khalid al-Faisal je naredio da se o cijelom slučaju provede temeljita istraga.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske potvrdio je da su među poginulima i dva državljana Turske, a 17 ih je povrijeđeno.

Ovu informaciju potvrdile su saudijske vlasti koje su odmah očistile mjesto nesreće kako bi se nastavile pripreme za obavljanje hadža.

Nezim ef. Halilović, šef Ureda za hadž i umru ispred Rijaseta Islamske zajednice u BiH potvrdio je za Klix.ba da u incidentu u Meki nije povrijeđen niti stradao nijedan hadžija iz BiH.

Halilović je rekao da za to vrijeme niti jedan naš hadžija nije bio u Meki, te da su svi dobro i zdravo.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE