NaslovnicaBiHU naredna dva...

U naredna dva dana nivo zagađenja zraka u BiH u blagom porastu

Koncentracije zagađujućih materija jutros, u 08.00 sati, su nešto niže nego jučer.

Zrak u Sarajevu, Kaknju, Goraždu i Jajcu  je relativno čist, a u Zenici i Tuzli, Lukacu i Živinicama umjereno zagađen.

U naredna dva dana nivo zagađenja zraka će biti u blagom porastu na svim mjernim mjestima.

Tokom jučerašnjeg dana je nastavljen sličan trend zagađenja zraka kako i prethodni dan. Na najvećem broju mjernih mjesta  zabilježena su prekoračenja koncentracija lebdećih čestica, no značajno niže nego u pojedinim danima prošle sedmice. Koncentracije prašine PM10, odnosno PM2.5 su se kretale između 50 i 100 ug/m3 (propisana granična konc. za PM10- 50 ug/m3). Koncentracije prašien u Kaknju i Jajcu su ostale u okviru propisanih vrijednosti.

Propisana granična vrijednost za sumpordioksid (>125 ug/m3) je prekoračena u Živinicama (150ug/m3) i Zenici (150-160ug/m3).

Visoke koncentracije za ostale polutante nisu zabilježene, saopćeno je iz federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.