NaslovnicaLokalne TemeU Maloj sali ...

U Maloj sali općine predstavljen projekt “Participativno budžetiranje”

Danas je u Maloj sali općine Visoko u 15:00 predstavljen projekt “Participativno budžetiranje”.

Participativno budžetiranje (PB) je proces osnažavanja građana da preuzmu važnu ulogu i utiču na odlučivanje o tome kako će javni novac biti utrošen.

Također su predstavljeni i mehanizmi kojima građani mogu da utiču na planiranje budžeta općine ali i da podnesu svoje inicijative prema općini.

Participativno budžetiranje je projekat kojeg implementira World Vision a na području općine Visoko projekat realizira Udruženje “Damar omladine”. Projekat su prestavili koordinatori projekta za općinu Visoko, mahom članovi Damara.

Edin Islamović, predsjednik Udruženja Damar Omladine nam je rekao o ovom projektu: “Projekat “Participativno budžetiranje” je projekat koji implementria World Vision ured u Zenici. Ovo je treća godina implementacije projekta “Participativno budžetiranje”. Od početka implementacije projekat je doživio promjene po pitanju koordinatora. U početku su to bili koordinatori World Visiona, sada je to spušteno na lokalni nivo, odnosno za općinu Visoko je zaduženo Udruženje Damar omladine, a za općinu Kakanj Udruženje Alter Val. Ova dva udurenja implementiraju projekat završnu godinu na terenu i ono što je jako interesantno je to što će javnost uskoro biti upoznata šta je to participativno budžetiranje, način na koji mogu učestvovati u kreiranju budžeta, odnosno praviti prijedloge i inicijative kako poboljšati kako budžet općine Visoko tako i budžet općine Kakanj, odnosno svega onoga što se tiče javnog novca koji je upakovan u nešto zvano budžet”

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.