Lokalne TemePozitivno VisokoSlovenci na trgu u Ljubljani Guinnessovu baklavu "zalili" kahvom iz Vispakove Guinnessove...

Slovenci na trgu u Ljubljani Guinnessovu baklavu “zalili” kahvom iz Vispakove Guinnessove džezve

Vispakova najveća džezva na svijetu danas je na poziv Udruženja žena “Zemzem” iz Ljubljane bila na Prešernovom trgu, gdje su građani Ljubljane posluženi pravom bosanskom kafom ispečenom iz Guinnessove džezve i najvećom baklavom na svijetu koju su članice Udruženja “Zemzem” napravile kako bi ovu poslasticu kandidirale za Guinnessov record.

Sve se ovo dešavalo danas u okviru “Festivala bosanske hrane” koji se po deseti put održava u Ljubljani.

Baklava je bila teška skoro 310 kg (309 kg i 839 grama), a ovaj put je, mada je kapacitet 600 litara, ispečeno simboličnih 310 litara prave bosanske kafe.

“Ogromna je gužva, nekoliko hiljada ljudi je bilo danas na Prešernovom trgu. Svi su željeli probati bosansku kafu i baklavu, a cijeli događaj izazvao je veliku pažnju brojnih medijskih ekipa”, izjavio je Armin Hodžić rukovodilac marketinga i prodaje kompanije Vispak d.d. Visoko.

Brojni posjetioci, kao i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, željeli su imati uspomenu i fotografiju sa najvećom džezvom na svijetu.

Zlatna džezva doživjela je u posljednje dvije godine veliki uspjeh na slovenskom tržištu. Prava bosanska kafa prodaje se na preko 1.000 prodajnih mjesta, i gotovo da nema ozbiljnijeg tržnog lanca niti trgovca u Sloveniji da u ponudi nema Vispakovu Zlatnu džezvu.

“Sve je počelo sa našom kampanjom ‘Pit ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu’. Svidjeli smo se Slovencima sa našom originalnom najvijačkom idejom i tadašnjom Limited edition – kafom Zlatna džezva. Ušli smo tada na velika vrata u Mercator, a nakon toga i u ostale trgovine u Sloveniji. Danas je Zlatna džezva na ovom tržištu pravo otkriće za ljubitelje tradicionalne kafe ali na način kako je mi u Bosni spremamo”, kazao je Hodžić.

Oborivši Guinnissov rekord 2004. godine zajedno sa građanim Mostara, tako što je ispečeno i popijeno 660 litara kafe iz najveće džezve na svijetu, Vispak je 2005. i zvanično dobio certifikat Guinnessa, ušavši u knjigu rekorda.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE