U konkurenciji 256 timova iz cijele BiH učenici Medrese osvojili prvo mjesto

Nije dovoljno učiti o tome kako novo znanje i nove vještine daju izvanredno iskustvo, već to treba primijeniti u praksi, izaći iz komfort zone i ustaljenog načina učenja. Upravo taj recept za uspjeh primjenjuju i učenici naše škole aplicirajući na različite projekte, uključujući se u različite aktivnosti i volonterske akcije, a sve u svrhu sticanja novih znanja i iskustava, spremnosti da budu korisni članovi zajednice i društva, te da budu dio promjene kao i da sami budu promjena. Imajući u vidu gore navedeno, učenici trećeg razreda Medrese, Vedad Alihodžić, Aiša Hodžić i Nudžejma Palalija su u periodu od 1. do 4. decembra ove godine, u pratnji nekadašnjeg pedagoga škole Elvedina Husića, učestvovali u projektu „UPSHIFT workshops“ u 1. Nacionalnoj UPSHIFT radionici održanoj u Laktašima. BiH UPSHIFT radionica temelji se na inovativnoj UNICEF-ovoj metodologiji koja ima za cilj da osposobi mlade ljude za identifikaciju problema u lokalnim zajednicama i osmišljavanje rješenja za te probleme.

Tim učenika Medrese „Osman ef. Redžović“ se pod mentorstvom profesora Emira Uzunalića komisiji predstavio projektom na temu „Ne/učešće mladih u izbornom procesu“. Od mogućih 256 timova, naš tim je prošao u polufinale u kojem su imali priliku prisustvovati edukaciji i završnoj prezentaciji projekta pred komisijom sa ostalih 12 škola. Uslijedila su 4 dana pripreme za finale, kao i sama prezentacija projekta, a naš tim je od strane UNICEF komisije ocijenjen sa najvećim brojem bodova. Na taj način su dobili grant u iznosu od 3000 KM za implementaciju projekta u naredna 3 mjeseca. Pored ove nagrade, za svoju školu su još prilikom plasmana u polufinale osvojili tehničku opremu koju su predstavnici UPSHIFT BH uručili Upravi škole.

“Zaista nam je drago što je naš projekat prošao i što je kao takav donio mnogo interesovanja, pa čak i čuđenja komisije, mentora i ostalih ekipa. Glavno pitanje je bilo ‘Kako to da se učenici jedne vjerske škole zanimaju za politiku i izbore, još pritom nisu punoljetni?’ Sa zadovoljstvom smo odgovarali da smo naučeni da ukoliko primijetimo problem, pokušamo ga riješiti, te da smo upravo zbog toga tu, u Laktašima na radionici. Prezentacija našeg rješenja, naše ideje, tekla je i bolje nego što smo očekivali. Odlučili smo se da projekat realiziramo na lokalnom nivou gdje bismo srdačno uključili i pozvali srednje škole Grada Visokog da nam se pridruže i budu dio jedne zanimljive „društvene igre“. Nećemo još otkrivati o čemu je riječ, ali garantiramo dobru zabavu i malo takmičarskog duha. Zahvaljujemo se našim mentorima, kao i svima koji su na bilo koji način doprinijeli našem uspjehu i uspjehu naše Medrese. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku svoje znanje i iskustvo dodatno obogatiti ovakvim i sličnim sadržajima”, poručili su iz Medrese.

Visoko.co.ba/Medresa

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.