PreporukaU Japanu ponovo održan festival „Sumo bebe koje plaču“

U Japanu ponovo održan festival „Sumo bebe koje plaču“

Nekoliko desetina beba uplakanih lica suočilo se danas tradicionalnom japanskom ritualu “sumo plač” za koji se vjeruje da donosi dobro zdravlje deci.

Festival je održan prvi put poslije četiri godine pauze zbog pandemije koronavirusa.

U pratnji roditelja, bebe koje su nosile tradicionalnu ceremonijalnu kecelju sumo hrvanja, takmičile su se u hramu Sensoji u Tokiju.

U tom ritualu nema govora o izlasku iz arene. Pobjednik je onaj koji se prvi rasplače. Da bi ih ohrabrili, odrasli hodaju oko njih noseći demonske maske, nadajući se da će ih uplašiti.

“Možemo da saznamo kakvo je zdravlje bebe slušajući kako plače”, rekla je Hisae Vatanabe, majka osmomjesečne bebe.

“Danas je možda moja beba nervozna i ne plače mnogo, ali želim da je čujem kako zdravo plače”, rekla je ona.

Ritual je održan u hramovima širom Japana i privlači veliki broj gledalaca. Predsjednik Turističke federacije Asakusa, organizatora događaja, rekao je da bi neki ljudi mogli da pomisle da je strašno namjerno natjerati bebe da plaču.

“Međutim, u Japanu vjerujemo da bebe koje glasno plaču također rastu zdrave”, rekao je Šigemi Fudži.

Pravila se razlikuju od regiona do regiona. Na nekim mjestima roditelji se nadaju da će njihovo dijete prvo zaplakati, a u drugim regionima je gubitnik prvi koji zaplače.

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta-AFP


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE