NaslovnicaSvijetU Istanbulu p...

U Istanbulu počeo sastanak o pomorskom transportu ukrajinskog žita

U Istanbulu je počeo sastanak vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine, te predstavnika Ujedinjenih naroda o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se kako će na sastanku biti razgovarano o bezbjednoj isporuci morskim putem žita i drugih namirnica koje čekaju u ukrajinskim lukama. Sastanak četvorke se održava u Kalender paviljonu u Istanbulu.

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar saopćio je jučer da će u Istanbulu sutra biti održan važan sastanak vojnih delegacija u vezi sa sigurnim pomorskim transportom žitarica iz ukrajinskih luka. Akar je u saopćenju naveo da se pozitivnim tokom odvijaju sastanci na tragu diplomatskih aktivnosti i direktiva koje turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan daje u pravcu prevazilaženja prehrambene krize.

Podsjetivši da je imao sastanke sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom i ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznikovom, Akar je rekao da je nakon toga došlo do uspostave “crvene linije“ i direktnog kontakta između Turske, Ukrajine i Rusije.

Delegacija Ministarstva odbrane Turske posjetila je Moskvu kako bi se sastala sa ruskom vojnom delegacijom za rješavanje prehrambene krize, a zatim je ukrajinska vojna delegacija došla u posjetu u Turske.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.