U idealnim timovima sezone Premijer lige po izboru Oslobođenja našli se i Adnan Harmandić, Mirnes Grčo i Faruk Čolo iz RK Bosna Centrotrans

Mečevima u završnici Kupa Bosne i Hercegovine spuštena je zavjesa na klupsku rukometnu sezonu u Bosni i Hercegovini. Titulu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine osvojio je Izviđač iz Ljubuškog, a kad se sve sabere, može se reći i zasluženo iako u redovima glavnog konkurenta Izviđača Vogošće imaju za čim da žale, jer su većim dijelom šampionata oni bili na prvom mjestu.

Do pretposljednjeg kola Vogošćani su bili u igri za naslov šampiona, ali na kraju se nisu snašli. Vogošćani su pod palicom trenera Senada Skopljaka i Danijela Riđića, duže pod vodstvom ovog prvog, držali lidersku poziciju, ali su pali na ispitima u Maglaju i Živinicama, ali posebno u derbiju sezone u Ljubuškom. Što se tiče ostalih pozicija, mostarski Zrinjski je sasvim zasluženo na 3. mjestu, a da su plemići imali malo više sreće u nekim mečevima, posebno na domaćem terenu, sigurno bi bili ozbiljan kandidat za naslov. No, mnogi ljubitelji rukometa u BiH složit će se da su izabranici Zdravka Medića ove sezone igrali najljepši rukomet u BiH.

Sada već bivši šampion Borac odlučio se ove sezone maksimalno osloniti na domaće snage, a to mu je donijelo skromno četvrto mjesto. Mogao je i Borac više, ali neki mečevi u gostima su iskazali sve slabosti ovog tima, koji za razliku od prošle sezone nije mogao da se nosi sa Izviđačem i Vogošćom.

Od ostalih ekipa Maglaj, Bosna Centrotrans, Konjuh i Sloga čuvaju zlatnu sredinu, a svakako da se većina ovih ekipa nadala boljim rezultatima, osim možda Maglajlija, koji su prezadovoljni petom pozicijom. Visočani su se ove sezone vratili u Premijer ligu BiH i sigurno da i pored toga što su potajno očekivali bolji plasman, mogu biti zadovoljni ostvarenim, pa je pred njima sada nova stranica u funkcionisanju kluba, u kojoj će sasvim sigurno ponovo predvodnik biti bivši reprezentativac naše zemlje Adnan Harmandić. Nakon prošle sezone i borbe za titulu šampiona, Konjuh je očekivao da će ova biti bolja, ali nije. Dosta oscilacija u igri donijelo je stolarima sedmo mjesto, s kojim nikako ne mogu biti zadovoljni, ali jasno je da će biti promjena, a sad ne znamo u kojem smjeru. Slavija je napravila možda i najbolji potez u polusezoni, kada je u svoje redove na posudbu dovela sjajnog Duška Čelicu, koji je pokazao kakav je igrač i koliko može značiti jednoj ekipi u BiH u borbi za ciljeve. Derventa je za razliku od prethodnih godina ove vodila grčevitu borbu za opstanak i na kraju je uspjela. Društvo najboljih napuštaju Goražde, Kakanj, te višestruki šampion BiH sarajevska Bosna, koja se ove sezone nije uspjela spasiti ispadanja. Iz Goražda su već uputili žalbu na način donošenja propozicija, dok je pred Kakanjcima i Bosnom (S) period kada moraju sami sebi pogledati u oči i vidjeti na koji način da poslože stvari u klubovima kako bi se vratili u elitu. Prije svega, pred Bosnom je mnogo posla, ali ono što je sigurno jeste da je u ovom drugom dijelu imala dobar put oslanjanja na mlade snage iz Sarajeva i okoline, koje su mnogo bolja opcija od neprovjerenih i preskupih stranaca.

Mi smo odlučili da napravimo naša dva tima sezone, a sigurno da je prema prikazanom bilo mnogo igrača koji su obilježili ovu sezonu, no samo je 14 mjesta i neka se ne uvrijede oni koji za sebe smatraju da su trebali biti ovdje. Ono čemu se nadamo je to da ćemo sljedeće godine u saradnji sa Rukometnim savezom Bosne i Hercegovine uspjeti da organizujemo duel dvije ekipe koje izaberemo kao najbolje.

Lijevo krilo i MVP

David Mandić (HRK Izviđač)

Bivši kadetski reprezentativac Bosne i Hercegovine, a sada seniorski reprezentativac Hrvatske, u svojoj posljednjoj sezoni u dresu skauta dokazao je svoj kvalitet, ali i raskošan talenat, koji dolazi do izražaja u ključnim momentima. Skauti su na krilima Mandića osvojili ovosezonski naslov šampiona naše zemlje, a lijevo krilo, koje će od naredne sezone igrati za PPD Zagreb, svojim golovima, asistencijama i igrama u odbrani pokazalo je da je najbolje u BiH ove sezone i nema sumnje da u potpunosti zaslužuje titulu najkorisnijeg rukometaša sezone. Mandić je u 95 posto mečeva bio na nivou iznad ostalih, kako igrača Izviđača, tako i protivničkih, a takvi su samo najbolji.

Lijevi bek

Filip Vistorop (HMRK Zrinjski)

Kada ste sa 20 godina najcjenjeniji igrač protivničke ekipe, onda to nešto znači. Upravo takav je ove sezone bio Filip Vistorop. Mladi reprezentativac Hrvatske svoj rad naplatio je prelaskom u redove PPD Zagreb, a da je to zasluženo, mogli su se uvjeriti svi oni koji su pratili Premijer ligu BiH ove sezone. Vistorop je svojim golovima, kretnjom i ponašanjem, ali i radom zaslužio da se nađe u timu sezone. Igrao je rutinski, kao da ima 30, a ne deset godina manje. Vistorop je bio udarna igla Zrinjskog, te će ga naredne sezone biti jako teško zamijeniti.

Srednji bek

Adnan Harmandić (RK Bosna Centrotrans)

Već pominjani visočka Bosna i Adnan Harmandić vjerovatno nisu zadovoljni ostvarenim šestim mjestom, ali iskusni srednji bek povratkom u bh. rukomet nakon igranja u najjačoj ligi na svijetu Bundesligi pokazao je da nije za staro gvožđe. Harmandić se pokazao kao neizostavan faktor u igri Bosne i bez njega ova ekipa rijetko da je igrala dobro. Harmandić će, kako sada stvari stoje, i naredne sezone nositi dres Bosne, pa je jasno da Bosna s njim može samo bolje od ove sezone.

Desni bek

Dejan Unčanin (Borac m:tel)

Nakon dva mlada igrača na pozicijama lijevog krila i beka, morali smo odati priznanje dvojici iskusnijih. Harmandić je nešto mlađi, ali Dejo Unčanin je sa 41 godinom u nogama pokazao mladim igračima kako se ponaša pravi profesionalac. Unčanin je, iako ne brz kao ranije, nosio Borac na svojim leđima, uz golmana Bojana Ljubišića, a gotovo u svakoj pobjedi koju su ostvarili Banjalučani Unčanin je bio taj koji je imao glavnu riječ. Njegovo znanje, iskustvo i kvalitet posebno dolaze do izražaja u momentima kada se utakmice lome, a da li će i dalje igrati, ostaje nam da još malo sačekamo, no ono što je pokazao ove godine dokaz je njegovog kvaliteta i dugogodišnjeg rada.

Desno krilo

Davor Kadić (Konjuh)

Ako je i na nekim pozicijama bilo dilema, onda na poziciji desnog krila Davor Kadić je bez konkurencije. Doduše, i on je iz plejade onih iskusnijih, ali i dalje odličan, pun snage, volje i želje da se dokazuje u svakom meču. Desno krilo vodilo je Konjuh u gotovo svakoj pobjedi, a često je djelovao nezaustavljivo za protivničke odbrane i golmane. Kadić je odigrao još jednu sezonu u kojoj se pokazao kao pravi igrač i, bez sumnje, zaslužuje da bude u našem timu sezone.

Pivot

Alen Geko (RK Vogošća Poljine Hills)

Ako je neko zaslužio da se od aktivnog igranja oprosti titulom, to je kapiten Vogošćana Alen Geko. Godinama je jedan od najboljih pivota u domaćem rukometu, a na crti je nezaustavljiv. Obično za njega kažu da kada primi loptu, ili je gol ili je sedmerac. Geko je i ove sezone bio na svom nivou iz prethodnih godina, pa je i više nego zasluženo u našem timu sezone. A to da li će se oprostiti, ostaje nam da vidimo u narednom periodu, no možda odluči da još jednom pokuša da osvoji naslov šampiona.

Golman

Bojan Ljubišić (RK Borac m:tel)

Možda bi bolje bilo da smo ovaj izbor nazvali izborom veterana, ali ne radi se o veteranima. Bojan Ljubišić, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine, najveći je dobitak Borca ove sezone. Popularni Hans brani sve i moguće i nemoguće, a cijelu sezonu bio je noćna mora za protivnike. Najbolji je bio u onim momentima, kada je to Borcu najviše trebalo, te je ove sezone pokazao zašto je jedan od najboljih golmana naše zemlje u postratnom periodu.

Trener

Silvio Ivandija (HRK Izviđač)

Šta god ko mislio, Silvio Ivandija je učinio ono što se od njega očekivalo kada je doveden u Ljubuški. U grad rukometa je vratio titulu šampiona BiH. Imao je težak posao i često nije bilo lahko, ali Ivandija se na kraju okitio naslovom šampiona BiH, te je tako ispunio cilj koji je pred njega postavljen na početku sezone.

Tim B

Lijevo krilo

Vedran Delić (HMRK Zrinjski)

Reprezentativac Bosne i Hercegovine je nakon inostrane avanture u Francuskoj odlučio da se vrati u matični klub, gdje je i ove sezone odigrao sjajno. Najbolji strijelac Premijer lige Bosne i Hercegovine, mirne ruke u prelomnim momentima, uz Vistoropa je predvodnik Zrinjskog ove sezone. Igrao je sjajno, a svojim igrama je i natjerao selektora Bilala Šumana da ga pozove u nacionalni tim, što će ovaj, sasvim sigurno, i opravdati.

Lijevi bek

Selvedin Omahić (RK Maglaj)

Nakon povratka iz Katara Omahić je odlučio da mu je najbolje da zaigra u svom klubu. Imao je jako dobru sezonu i jedan je od najzaslužnijih što je Maglaj na kraju zauzeo peto mjesto. Omahić je bio taj koji je kontorlisao igru Maglajlija ove sezone. I dalje nedovoljno spreman, ali vidljivo dominantan zbog svoje fizičke građe i sigurno je da će u ovoj ljetnoj pauzi biti na cijeni, te da će klubovi otimati za njega.

Srednji bek

Boris Bosić (RK Vogošća PH)

Godinama je Boris Bosić ponajbolji igrač domaćeg šampionata, iz vremena dok je igrao u Slogi, pa onda i ove sezone u Vogošći. Bio je jedan od ključnih igrača Vogošćana dok su bili na prvom mjestu, te je i ove sezone potvrdio svoj kvalitet. Odličan u tranziciji lopte, ali i u igri jedan na jedan, Bosić je jedan od najzaslužnijih što se Vogošća ove sezone borila za naslov šampiona.

Desni bek

Faruk Čolo (RK Bosna Centrotrans)

Iako smo odlučili da u ovaj tim ne uvrstimo igrače koji nisu igrali cijelu sezonu u Premijer ligi BiH, Faruk Čolo, koji se vratio iz Katara, pokazao se kao jedno od tri najbolja pojačanja u našem šampionatu u zimskoj pauzi. Visočanima je nedostajalo golova izvan devet metara u prvom dijelu sezone, a upravo je Čolo u velikom postotku popravio statistiku Bosne u ovom segmentu igre, te je i on zaslužio poziv selektora Bilala Šumana.

Desno krilo

Jasmin Omerović (RK Maglaj)

Bilo je dilema oko izbora na ovoj poziciji, ali Jasmin Omerović je konstanta u Premijer ligi BiH. Hladnokrvan i rijetko pokazuje emocije, ali onakav kakve treneri ponajviše vole – odradi svoj posao na najbolji mogući način. Omerović je, noseći dres Krivaje, Vogošće i sada Maglaja, pokazao kvalitet i baš odrađivao svoj posao koji mu je namijenjen u ekipi.

Pivot

Đorđe Čelić (Borac m:tel)

Kapiten Banjalučana bio je najkorisniji igrač ekipe u prošloj sezoni kada je Borac osvojio titulu, a ništa manje kvalitetno Čelić nije igrao ni ove sezone. Borac nije osvojio naslov, ali je Čelić igrom u odbrani, ali i na crti, pokazao da je pravi predvodnik Borca, koji se sve više oslanja na svoju školu rukometa.

Golman(i)

Mirza Haseljić (Vogošća PH) i Mirnes Grčo (RK Bosna Centrotrans)

Ovo je za nas bila najveća dilema, pa smo zato odlučili da proglasimo dva čovjeka odjednom za istu poziciju. Uloga ove dvojice golmana u rezultatima svojih klubova bila je nemjerljiva. Haseljić i Grčo su briljirali ove sezone i obojica su sjajni golmani. Haseljić je već našao novi klub, odlazi u Sloveniju u Koper, dok će, sigurno je, Grčo biti na cijeni i Bosni će biti jako teško da ga zadrži.

Trener

Senad Skopljak (Vogošća PH)

Claude Onesta osvojio je sve što se moglo osvojiti u trenerskoj karijeri, ali sumnjamo da bi prihvatio da vodi neku ekipu nekoliko dana prije početka prvenstva. Senad Skopljak je prihvatio taj rizik, a kako je dobio zadatak da ekipa osvoji četvrto mjesto, nije na početku imao veliki pritisak. No, Skopljak je ekipu vodio do prvog mjesta i tu je držao jako dugo. Zbog unutarnjih nesporazuma u klubu, smijenjen je nekoliko kola prije kraja, ali definitivno je pokazao da je jedan od najboljih, a vjerovatno i najbolji domaći stručnjak.

Neizostavni

Svakako da nije fer a da ne spomenemo i ostale koji su za dlaku ispali iz timova sezone, a to su Benjamin Čičkušić i Ivan Stojanović (Vogošća PH), Duško Čelica (Slavija), Goran Anđelić (Zrinjski), Josip Čutura (Izviđač), ali i još neki. Svi pomenuti su igrali jako dobro, štaviše i odlično, ali konkurencija je takva da ne mogu svi stati, no sigurno je da i u našoj ligi ima kvaliteta i da nam nedostaje još rada, ali i boljeg uređenja, prije svega Saveza.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.