U Gradu Visoko oko 39 posto mladih svakodnevni su pušači, dok 25 posto njih konzumira alkohol jedanput ili više puta mjesečno

Na osnovu podataka do kojih je došao portal Visoko.ba, a koji se tiču analize podataka vezano za upražnjavanje navika koje bitno utječu na zdravlje i kvalitet života mladih, rezultat je da se oko 53% djevojaka i oko 34% muškaraca Grada Visoko ne bavi rekreativnim ili sportskim aktivnostima.

Vezano za pušenje, oko 67% djevojaka i oko 54% muškaraca izjavilo je da ne konzumira cigarete, u prosjeku je oko 39% mladih svakodnevnih pušača.

Ovdje treba napomenuti, kada se govori o pušenju, da je Bosna i Hercegovina u svim istraživanjima uvijek značajno iznad prosjeka zemalja članica EU. Posebno rizična grupa su muškarci jer cigarete konzumiraju u većem postotku nego žene.

Kada je riječ o nargilama, oko 69% mladih izjavljuje kako nargilu ne konzumira nikako, dok je oko 10% onih koji nargilu konzumiraju više puta sedmično.

Kada govorimo o konzumiranju alkoholnih pića, oko 25% mladih Grada Visoko konzumira alkohol jedanput ili više puta u toku referentnih mjesec dana. U prosjeku, oko 71% mladih navodi kako nikako ne konzumira alkohol.

U odnosu na svoje vršnjake iz zemalja članica EU te zemalja okruženja, mladi u BiH alkohol konzumiraju dosta manje, pogotovo kada govorimo o ženama. U istraživanju mladi navode kako ne konzumiraju opojne droge. Kada se tumače podaci o konzumiranju droga, treba uzeti u obzir i mogućnost da mladi nisu spremni iskreno odgovoriti na ovo pitanje iako je istraživanje bilo anonimnog karaktera.

Naim K. / Visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.