PreporukaU Francuskoj tradicionalnom kamamber siru prijeti opasnost od mocarele

U Francuskoj tradicionalnom kamamber siru prijeti opasnost od mocarele

U Francuskoj se dešava mali kulinarski zemljotres, jer je u toku pad prodaje poznatog, tradicionalnog sira kamambera u korist italijanskog rivala, mocarele.

Ta dva sira nisu zapravo pravi rivali jer se konzumiraju na različit način, mocarela se koristi u kuhanju i salatama, dok je kamamber cijenjen kao sir za degustaciju.

Prema studiji francuskog Ministarstva poljoprivrede, u 2020. godini prodaja kamembera pala je za 11 odsto u poređenju sa 2015. kada je prodaja mocarele skočila za 62 odsto.

Istraživačka kuća Nielsen navela je da je trend jasan i da će prodaja mocarele uskoro prestići prodaju kamambera, sira porijeklom iz Normandije.

“Mi smo u žalosti. Kako to da najbolji sir bude svrgnut sa trona?”, navela je firma Nielsen.

Mnogi smatraju da je kamamberu narušena reputacija jer “pati od staromodnog imidža”. Ocjenjuje se da ga sada više konzumiraju stariji.

Kamamber je zahtjevniji proizvod, jakog ukusa i mirisa, koji se jede sam, dok je mocarela u modi i vole je mladi, naveli su kulinari.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE