Lokalne TemeU FKG-u promovisana knjiga "Jezički izraz 'Varice' fra Antuna Kneževića“ autorice Ivane...

U FKG-u promovisana knjiga “Jezički izraz ‘Varice’ fra Antuna Kneževića“ autorice Ivane Tomić

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom upriličena je promocija knjige “Jezički izraz ‘Varice’ fra Antuna Kneževića” autorice Ivane Tomić, više stručne saradnice Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. O knjizi su govorile promotorice dr. Zenaida Karavdić i dr. Nihada Ibrišimović.

Dr. Zenaida Karavdić istaknula je da je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu još krajem 80-ih godina prošlog stoljeća, u okviru velikog projekta tadašnjeg republičkog SIZ-a za nauku Društveni ciljevi, započeo proučavanje jezika bh. pisaca. Navela je da je Institut za jezik u svojoj programskoj orijentaciji zadržao ovu zadaću koju trenutno realizira kroz pojedinačne projekte kroz monografske opise i organizaciju naučnih skupova posvećenih jeziku jednog pisca, te da monografija autorice Ivane Tomić posvećena jeziku “Varice” fra Antuna Kneževića upravo pripada ovom dugoročnom makroprojektu Instituta. Također, promotorica dr. Karavdić skrenula je pažnju na poteškoće i izazove s kojima se susreću istraživači prilikom obrade jezika i stila jednog pisaca s obzirom na to da građa još uvijek nije digitalizirana.

S druge strane, promotorica dr. Nihada Ibrišimović govorila je općenito o sadržaju knjige Jezički izraz “Varice” istaknuvši da su sve analize urađene detaljno i prilagođene istraživačkom predlošku. Posebno se osvrnula na leksički i frazeološki aspekt jezičke analize, kao i na poglavlje o grafiji, ortografiji, načinu pisanja pojedinih slova i uopće primjeni pravopisnih pravila.

Autorica Ivana Tomić, MA, ukazala je na važnost rukopisa “Varica” fra Antuna Kneževića koji je bio zagubljen u Bosni Srebrenoj od 1889. godine, te da na vidjelo dana izlazi tek nakon nešto više od stotinjak godina. Također, skrenula je pažnju na potrebu valorizacije franjevačke književnosti i kulture uopće, te potrebu održavanja franjevačkih jubileja.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE