U federalnim institucijama otkriveno 96 lažnih diploma

U federalnim institucijama i tijelima, organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, u dosadašnjem procesu provjere, utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome zaposlenika.

Kako je potvrđeno, najviše lažnih diploma, njih 20, otkriveno je u JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo. U Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH pronađeno je 16 lažnih diploma. Po deset ”lažnjaka” pronađeno je u Lutriji BiH i u JP Željeznice FBiH, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, piše Bljesak.info pozivajući se na informacije iz Ministarstva obrazovanja i znanosti FBiH.

”Poštari” s 20 lažnjaka

Pet lažnih diploma utvrđeno je u Federalnom zavodu MIO, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, po tri u BH Telecomu d.d. Sarajevo, u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići a dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Samo jedna lažna diploma otkrivena je u Financijsko-informatičkoj agenciji, u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, u KPZ zatvorenog tipa u Zenici te u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Kakve sankcije će zaposlenici s krivotvorenim diplomama imati, ovisi o odluci njihovog poslodavca.

Pali otkazi?

Ministarstvo ne raspolaže s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome, ali je upoznato da su određeni subjekti već donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa, dok su pojedini poduzeli daljnje aktivnosti na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te su obaviještene inspekcijske službe, odnosno nadležna tužiteljstva, rekli su iz Ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva podsjećaju i da je Vlada FBiH zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. Ovaj zaključak je, dodaju, dostavljen svima te svi mjerodavni po istom moraju i postupiti, te u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza, navodi Bljesak.info.

U procesu revizije je, ističu iz Ministarstva, blizu 70 subjekata dostavilo potpune izvještaje, a nešto više od 30 njih djelomične.

Otežavanje provjere

Čitavi proces revizije, otežavale su obrazovne institucije, a problem je bio, kažu, i nedostajanje dokumentacije uništene u ratu.

Proces je otežavala činjenica što su neke obrazovne ustanove uvele obvezu plaćanja naknada za proces provjere, a za što nisu bila planirana sredstva u proračunima pojedinih institucija i subjekata za 2019. godinu, kada je ovaj proces, uglavnom, i provođen. Također, za određen broj diploma/svjedočanstava, utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih događanja 1992.-1995. godine, stoji u odgovoru Ministarstva.

Važno je, dodaju, spomenuti i preporuku da se ubuduće, već prilikom zasnivanja radnog odnosa u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim poduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač FBiH te gospodarskim društvima u većinskom vlasništvu FBiH, izvrši provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava.