U Federaciji ukinuta zabrana kretanja starijima i maloljetnicima

Odluka Kriznog štaba

Dozvoljen je rad muzejima, kinima, umjetničkim galerijama i bibliotekama

Federalni štab Civilne zaštite donio je odluku kojom od sutra prestaje važiti naredba ograničavanja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Osim toga, Federalni štab CZ danas je donio odluku da se u zatvorenom prostoru, u objektima kojima je dozvoljen rad, mora osigurati prostor od 10 kvadratnih metara za svaku osobu koja se unutra nalazi, a broj osoba nije ograničen.

Također, dozvoljen je rad muzejima, kinima, umjetničkim galerijama i bibliotekama.

Novom narednom omogućen je trenažni proces sportistima, kojima je rad u prethodnom periodu bio zabranjen zbog pandemije koronavirusa.

Osim trenažnog procesa seniora, dozvoljen je rad i rekreacijskim centrima.

Ista odluka usvojena je i u Republici Srpskoj.

Ukinuta je zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina, odlučeno je na sjednici entitetskog Štaba za vanredne situacije.

– Osobe starije od 65 godina mogu slobodno da se kreću – rekla je na konferenciji za novinare ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić. 

Ta zabrana uvedena je nakon pojave koronavirusa, zbog koje je ove godine zabranjeno održavanje maturskih večeri za učenike u tom bh. entitetu.

– Moramo da zabranimo organizovanje maturskih večeri u osnovnim i sprednjim školama u RS zbog opasnosti za zdravlje učenika i nastavnika usljed infekcije koronavirusom – rekla je ona.

Kada je u pitanju povratak na posao u Tehnološku školu u Banjoj Luci profesora Spase Šakote, koji je bio osuđen zbog seksualnog uznemiravanja učenica, Trivić je rekla da će se Ministarstvo prosvjete u saradnji s pravnim institucijama narednih dana baviti tim pitanjem.

avaz.ba