U FBiH stiže 800.000 vakcina; Evo kome je namijenjen prvi kontingent

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih vakcina koje su dobile odobrenje za upotrebu od najviših regulatornih tijela za lijekove u EU, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz Covax mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara, očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta vakcina protiv Covida-19 proizvođača “Pfizer” u Bosnu i Hercegovinu.

Ova vakcina je dobila privremenu dozvolu za upotrebu od Evropske agencije za lijekove, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Federacija BiH je kroz Covax mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke, koja se očekuje krajem mjeseca, odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati.

U narednom periodu u isporukama se očekuju i vakcine drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Evropske agencije za lijekove. 

Prioritetna skupina za primanje prvih vakcina koje stignu u FBiH su zdravstveni radnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih vakcina koje su dobila odobrenje za upotrebu od najviših regulatornih tijela za lijekove u Evropskoj uniji, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva zdravstva. 

(Oslobođenje)