NaslovnicaBiHPrivredaU FBiH intenz...

U FBiH intenzivno se radi na uvođenju one-stop shopova, puna funkcionalnost za 18 mjeseci

Servis one-stop shop kancelarija već je pokrenut u Tešnju, Tesliću i Žepču, a finansira ga Evropska unija preko IPA fondova. Riječ je o praksi koja je ustaljena u većini evropskih zemalja.

Da bi izbjegli probleme s administracijom potencijalni investitori u svim općinama u FBiH na jednom mjestu moći će pronaći informacije o uslovima pod kojima pokreću biznis, poreznim obavezama, raspoloživim poslovnim zonama, postinvesticijskoj podršci, i ono što je najvažnije prikupljanje potrebne dokumentacije na jednom mjestu.

“Na uspostavi one-stop shop uredima radi se intenzivno, međutim paralelno se radi i na odluci o interoperabilnosti, koja treba da uveže cijeli taj sistem. Kada se cijeli proces implementacije završi taj jednošalterski sistem omogućit će investitorima dobijanje svih dozvola sa različitih nivoa vlasti, te je odluka o interoperabilnosti neophodna da bi sistem funkcionisao”, kazao je u razgovoru za Klix.ba Goran Miraščić, savjetnik premijera FBiH Fadila Novalića.

BiH još uvijek zaostaje za većinom zemalja Evrope kada je u pitanju vrijeme neophodno za pokretanje firme. Tako je dosadašnja praksa pokazala da ukoliko investitor u BiH želi otvoriti firmu u prosjeku mu je potrebno preko 30 dana. Plan je da se otvaranjem one-stop shop ureda ta praksa promijeni.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.