ZanimljivostiU Dubaiju otvorena najveća vertikalna farma, koristi 95 posto manje vode

U Dubaiju otvorena najveća vertikalna farma, koristi 95 posto manje vode

Vertikalne farme su moćna alternativa i rješenje u krizi sa zemljištem, a uz to nisu ništa manje funkcionalne od tradicionalnih. Također, štede ogromne količine vode.

Iako vertikalne farme nisu novost, jedna je privukla pažnju jer se radi o najvećoj vertikalnoj farmi na svijetu koja je spremna da proizvodi više od 900.000 kilograma zelenog povrća godišnje.

Farmu pod nazivom Bustanica je izgradila kompanija Crop One Holdings u saradnji s Emirates Flight Cateringom, a otvorena je u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nedaleko od Međunarodnog aerodroma Al Maktoum. Površina farme iznosi 30.658 kvadratnih metara.

Povrće koje se bude uzgajalo na ovoj farmi bit će “potpuno čisto” jer će rasti bez pesticida, herbicida i drugih hemikalija. Također, farma koristi 95 posto manje vode u odnosu na tradicionalne farme, a dnevno će davati tri tone proizvoda zahvaljujući korištenju mašiinskog učenja, vještačke inteligencije i analize podataka.

Postrojenje koristi zatvoreni sistem koji omogućava kruženje vode kroz biljke kako bi se ona efikasno koristila. Voda isparava tokom procesa navodnjavanja i reciklira se u sistem, koji štedi 250 miliona litara vode svake godine u odnosu na tradicionalne otvorene farme s istim učinkom proizvodnje.

Zeleno povrće će se služiti putnicima u avionima komapnije Emirates, ali i drugih aviokompanija koje sarađuju s Emirates Flight Cateringom. Također, prodavat će se u lokalnim prodavnicama pod brendom Bustanica.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE