BiHU Doboju održan Sabor SNSD-a, Dodik opet o 'mirnom razlazu'

U Doboju održan Sabor SNSD-a, Dodik opet o ‘mirnom razlazu’

Milorad Dodik je stari-novi predsjednik SNSD-a. Ovako je danas na 7. saboru ove stranke u Doboju odlučilo hiljadu delegata u prisustvu još toliko simpatizera, aktivista i gostiju, među kojima su bili i ambasadori Kine, Rusije te Mađarske, kao i predstavnici Vlade Srbije i srodnih političkih opcija iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Rumunije. Sabor SNSD-a izabrao je i novi Glavni odbor stranke koji ima 410 članova.

„Sigurni smo, naravno, da je ono što je snaga RS-a presudno ili u ogromnoj mjeri zavisi od politike SNSD-a i od snage SNSD-a. Zbog toga smo i danas pokazali da smi opredijeljeni da nastavimo zajedno da radimo i da se nismo umorili“, kazala je Željka Cvijanović, članica Predsjedništva SNSD-a.

Nakon izbora ništa novo. Dodik se obrušio na, kako je kazao neustavni Sud BiH, visokog predstavnika, neprijateljske zemlje SAD, Veliku Britaniju i Njemačku, ali neizostavno i BiH, koju je ponovo nazvao zemljom bez budućnosti i tradicije.

„BiH je historijski falsifikat i to najbolje vidimo kroz nastojanje da kroz priču o Tvrku i isticanju njegove biste u Sarajevu prikupi se lažni identitet koji nema jedan dio BiH“, kazao je Dodik.

Nije izostala podrška koalicionih partnera koji su se listom utrkivali pokazati bezrezervnu lojalnost starom-novom vođi najjače političke stranke u RS-u.

„Ja znam šta nam žele oni u Sarajevu i znam koliko je vaša borba. Ali znam da ćemo zajedno uspjeti i znam da ćemo sačuvati RS. Živjela Republika Srpska, živjela Srbija. Hvala vam!“, kazao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i ministar sigurnosti BiH.

Uslijedila je i podrška Ivice Dačića, predsjednika SPS-a, koja neodoljivo podsjeća na izjavu prvog predsjednika ove stranke od prije tri decenije na Gazimestanu na Kosovu.

„Ako se ne poštuje ravnopravnost oba entiteta, i RS i muslimansko-hrvatske Federacije. Tako je nastala BiH u Daytonu. Za to smo garant i mi, Republika Srbija. I zato, niko ne smije da dira RS po Dejtonskom sporazumu“, kazao je Dačić, predsjednik SPS-a i potpredsjednik Vlade Srbije.

Iako je izborni Sabor trajao tri sata, o rezultatima se progovorilo tek usput. Za podršku privredi u posljednje četiri godine izdvojeno je 76 miliona maraka, a za sigurnosni sektor 120 miliona. I u budućnosti fokus će biti na, za Dodika očito, važnijim temama.

„Mislim da srpski narod nema budućnosti i da srpski narod treba izvesti iz propale i neuspješne BiH. Naš pristup je isključivo mirno i zato ćemo, vjerujem, biti u prilici – kada mi to procijenimo i kada i međunarodne i druge okolnosti naprave priliku za to – da ponudimo da se mirno raziđemo i da živimo u miru kao dobri komšije sa, naravno, ogradama podignutim dovoljno visoko da imamo dobre komšijske odnose“, kazao je Dodik.

Saboru su prisustvovali i ambasadori Kine, Mađarske te Rusije, ali se nisu obratili skupu.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE