VIDEO / U Dnevniku FTV o “Danima Zaima Muzaferije”

Izložbom slika Mice Todorović 24. novembra zvanično će biti otvorena 19. po redu manifestacija Dani Zaima Muzaferije, posvećena velikanu bh. glumišta. Publika će imati 10 dana da pogleda brojne aktivnosti u Zavičajnom muzeju Visoko, Kulturnom centru Altindag te Galeriji Likum 76.

Manifestacija je stekla kontinuitet i nametnula se sa profiliranim sadržajem kroz teatarski, filmski i likovni program. I ove godine nosilac aktivnosti je Udruženje Ars tragovi. Likovnom izložbom te naučnim skupom prezentirat će lik i djelo likovne umjetnice Mice Todorović.

“Manifestacija, po običaju, ima veliku potporu Umjetničke galerije BiH, pogotovo kad su u pitanju slike Mice Todorović, ali smo ove godine osigurali njena djela i iz Muzeja Sarajeva, Historijskog muzeja BiH, prve školovane slikarke u BiH i žene koja je obilježila jednu cijelu epohu”, kazao je Rasim Kadić, predsjednik Udruženja Ars tragovi.

U filmskom programu manifestacije bit će održana revija kratkih filmova, nakon kojih će biti premijerna projekcija filma Balada Aide Begić. Priredit će i tri pozorišne predstave, a u muzičkom programu najavljen je koncert Damira Imamovića.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podsjetio je kako je Zaim Muzaferija bio velikan po svemu što je u svome životu uradio: “Svi mi koji ga se još sjećamo i pamtimo – moramo to isticati”.

“Mi u Visokom, na kraju godine, kada počne mrak ranije da pada, sa nestrpljenjem se očekuju neki događaji, pa su Dani Zaima Muzaferije baš onako lijepo svjetlo kad je Visoko u pitanju”, dodao je Kadić.

Zaim Muzaferija bio je bosanskohercegovački filmski, televizijski i pozorišni glumac. Prvu profesionalnu ulogu ostvario je 1961. godine u “Uzavrelom gradu”, filmu Veljka Bulajića, za koju je nagrađen specijalnom nagradom na filmskom festivalu. Kao epizodista i tumač karakternih uloga, igrao je u više od 100 filmskih i televizijskih projekata te zanimljive glumačke kreacije na profesionalnim pozorišnim scenama širom Bosne i Hercegovine.

federalna.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.