NaslovnicaBiHU četvrtak pr...

U četvrtak protest penzionera FBiH

Penzionerska udruženja iz većine kantona u Federaciji u četvrtak najavljuju protestno okupljanje pred zgradom Federalnog parlamenta. Razlog je uvrštavanje u dnevni red po skraćenoj proceduri Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH. Upravni odbor Saveza penzionera u Federaciji upozorio je da bi usvajanje tog Zakona ugrozilo finansijsku stabilnost penzionog fonda. Nakon što je ovaj zakon usvojen u Zastupničkom domu, Vlada Federacije uputila apelaciju Ustavnom sudu Federacije.

Aktuelni Zakon o PIO eliminirao je privilegije za određene kategorije penzionera, a zakonsko rješenje koje se nudi delegatima u Domu naroda tu priču ponovo aktuelizira, ocjena je penzionerskih udruženja. Istovremeno ozbiljno prijeti i finansijskoj stabilnosti penzionog sistema.

“Eventualnim donošenjem Zakona o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika Oružanih snaga po hitnom postupku nanijela bi se ogromna šteta Federalnom zavodu PIO/MIO i povećala diskriminacija u ostvarivanju Zakonom stečenih prava u penziono-invalidskom osiguranju”, istakao je Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera FBiH.

U obrazoženju predlagača, pored ostalog, navedeno je da bi usvajanjem ovog zakona bila djelimično ispravljena nepravda prema pripadnicima Oružanih snaga koji su u penzije otišli nakon usvajanja aktuelnog Zakona o PIO u odnosu na njihove kolege koji su penzonisani prije usvajanja tog zakona. Iz penzionerskih udruženja kategorični – za vanredna usklađivanja penzija po kategorijama penzionera više nema zakonskog osnova.

“Stvorena je slika da smo mi protiv pripadnika Oružanih snaga. Nismo. Naprotiv, preporučujemo sutra zastupnicima neka donesu odluku i neka im povećaju duplo platu, nemojte razmišljati o Oružanim snagama koji idu u penziju”, rekao je Mustafa Trakić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera ZDK-a.

“Ovom prilikom Upravni odbor upozorava delegate Doma naroda da, ukoliko i pored svih naših opomena, stavi na dnevni red 10. vanredne sjednice prijedlog navedenog zakona o Oružanim snagama za koji je već podnesena apelacija od strane Federacije Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti, smatramo da će doći do pogoršanja sigurnosne situacije koja može eskalirati u veće nerede”, dodaje Mehić.

Umjesto donošenja ovog Zakona po hitnom postupku, od vlasti u Federaciji traže da bude izvršeno usklađivanje penzija koje se ostvaruju po Zakonu o demobilisanim borcima, Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju i Zakona o službi u Oružanim snagama BiH sa važećim Zakonom o PIO.

“Predlažemo da se prije odluke Ustavnog suda po apelaciji Federacije BiH ovaj prijedlog Zakona ne stavlja na dnevni red, a da se održi zajednički sastanak svih zainteresovanih strana i nosioca izvršne i zakonodavne vlasti u Federaciji kako bi na realnoj osnovi došli do najboljeg rješenja”, kaže Mehić.

Predstavnici kantonalnih penzionerskih saveza najavili su za sutra u 12 sati dolazak pred Parlament Federacije. Neće to biti masovno okupljanje i neće nositi transparente kako je to za ovakve situacije uobičajeno, ali hoće poruke armije od 430.000 penzionera od kojih bi predloženo zakonsko rješenje odnosilo na manje od 3.000.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.