Lokalne TemeKulturaU četvrtak otvorenje nove izložbe u Galeriji "Likum '76"

U četvrtak otvorenje nove izložbe u Galeriji “Likum '76”

U četvrtak, 18. novembra 2021. godine u Galeriji “Likum '76”  u Visokom biće otvorena izložba pod nazivom “Cassettes” autorice Lane Miličić. Otvorenje izložbe je predviđeno za 19 sati.

Izložba “Cassettes” je koncipirana kao vizualni dnevnik koji se sastoji iz dva dijela, odnosno
strane A i strane B koje imaju sve muzičke kasete. Strana A i strana B su ustvari sketchbook notesi koji predstavljaju svakodnevna razmišljanja i uticaje na umjetnicu tokom prošle i ove godine. Posjetioci će moći odabrati koju stranu žele pogledati i tako doživjeti svijet koji je umjetnica “zapisala” u svoj vizualni dnevnik. Veliki broj crteža, skica i zapisa su u isto vrijeme intimno putovanje za posjetioce izložbe, jer prate unutrašnje osjećaje umjetnice, njeno razmišljanje o samoj sebi i svijetu koji je okružuje.

I jedna i druga strana izloženih sketchbook notesa je između sebe tematski povezana, ali je u likovnoj realizaciji različita i pripada različitom periodu nastanka. Osim sketchbook notesa na izložbi će biti izloženi i crteži, kao i video instalacija koja prikazuje proces nastanka izložbe “Cassettes” i sve ono što je bilo impresivno za umjetnicu u tom trenutku, kao što su razna putovanja i lična istraživanja sa kojima se bavila.

Video instalacija je nastala u saradnji sa portalom E-volucija, a muziku za video instalaciju je radio umjetnik Jan Siman.

Inače, Lana Miličić je rođena u Srbiji, u gradu Somboru. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku slikarstvo. Tokom studija je bila dobitnica stipendije od godinu dana na Politehničkom fakultetu u Italiji, u gradu Bari na odsjeku za industrijski dizajn. Nakon toga je dobila stipendiju od pola godine na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Slovačkoj, u Bratislavi na odsjeku umjetnički dizajn. Dobitnica je i Srebrene značke koja se dodjeljuje najboljim studentima Univerziteta u Sarajevu. Dobitnica je i drugih nagrada u likovnim takmičenjima, bila je učesnica u brojim likovnim kolonijama i umjetničkim rezidencijama, kao i grupnim i samostalnim izložbama u BiH i inostranstvu. Trenutno živi i radi u Njemačkoj, u gradu Magdeburgu.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE