U četvrtak iz Visokog kreće tužna povorka ka Potočarima


Ispraćaj devet tijela na put ka konačnom smiraju

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava genocida 1995. godine sutra će krenuti iz Visokog prema Potočarima.

Tri kombija prevest će devet tijela koja će ovog jula pronaći smiraj u Memorijalnom centru u Potočarima.

Gradska groblja Visoko od 2003. godine učestvuju u organizaciji prijevoza i ukopa žrtava genocida u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima.

U prvim godinama organizacije kolektivnih dženaza više od 700 tijela prevozila su po tri kamiona, a ove godine će to biti najtužnija kolona.

Direktor JP Gradska groblja Visoko Kenan Karavdić je kazao da je ovo najmanji broj identifikovanih koji će pronaći smiraj u Potočarima.

“Ovo je najtužnija dženaza, ali iz više razloga. Prvi razlog je pandemija mnoge porodice zbog nemogućnosti dolaska u BiH nisu pristale da ukopaju svoje najmilije, a mislim da je bilo 14 identifikovanih. Uz devet identifikovanih u Tuzli imamo 52 tijela koja su identifikovana i stalno apeliramo porodicama da daju saglasnost da se i ona ukopaju, a u velikom postotku se radi o nekompletnim tijelima pa porodice bez obzira na ono što govori zakon i Islamska zajednica, ne žele još uvijek ukopati najmilije”, kazao je Karavdić.

Ove godine kolona kreće iz Visokog u 10 sati s prigodnim vjerskim programom, a nastavlja svoj put ka Ilijašu, Vogošći te Predsjedništvu BiH u Sarajevu.

Od Predsjedništva BiH kolona preko Romanije ide ka Potočarima, a dženaza će biti reducirana dok prijevoza autobusima neće biti.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine biće ukopani: Sead (Huso) Hasanović rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro ( Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovoj.

Onasa