NaslovnicaZDKKulturaU Centru za m...

U Centru za mlade u Zenici premijerno prikazan dokumentarni film “Stop Cyberbullying”

U Centru za mlade u Zenici održano je premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Stop Cyberbullying” koji se emitovao uživo na RTV Zenica.

Film je produciran u saradnji sa RTV Zenica, OSCE misijom u BiH i Koalicijom za borbu protiv mržnje „Positive Tolerance“ Zenica, a u sklopu projekta Stop Cyberbullying finansiranog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ispred Koalicije Positive Tolerance i Udruženja “KAM”, Mirhunisa Bektaš je objasnila kako je ovakav projekt od velike važnosti za naše društvo. Generalna poruka koja je predstavljena u samom filmu, a i koja treba biti prenesena i na šire društvo jeste da govor mržnje nije, niti će ikada biti, izražavanje mišljenja.

Realizaciji dokumentarnog filma su doprinijeli profesionalci iz oblasti zaštite od nasilja, cyberbullying-a specifično, ali i govora mržnje uopćeno. Predstavljena su stručna mišljenja psihologa, policije, ministra obrazovanja ali i samih članova “Kreativaca” koji stoje iza filma.

Pored navedenih, uzeto je u obzir i mišljenje omladine koju najviše pogađa ovaj problem, tačnije mladih Zeničana i Zeničanki. Udruženje Kreativci je 2017. godine pokrenulo projekt „Stop Cyberbullying“, u kojem učesnici, uz edukaciju i radionice fotografskih i video vještina, obrađuju teme koje se odnose na nasilje i nelagodu putem interneta i socijalnih mreža.

Cilj projekta je smanjenje direktnih slučajeva nasilja na internetu te upoznavanje i dizanje svijesti šire javnosti o postojanju i pogubnosti nasilja na internetu.

 

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.