U čast 100. godišnjice rođenja Avde Smailovića: Od pastira do magistra

U čast 100. godišnjice rođenja Avde Smailovića: Od pastira do magistra

 

U susret sedmom internacionalnom festivalu Muzika na žici, u Narodnom pozorištu je održana matineja  u čast stogodišnjici rođenja bh. kompozitora Avde Smailovića.

Od pastira do magistra naziv je događaja u kojem su sudjelovali potomci velikog kompozitora.

Na putovanje kroz biografiju čuvenog bosanskohercegovačkog kompozitora povela nas je vrsna glumica Vesna Mašić, prilagodivši interpretaciju njegovog životnog puta “od pastira do magistra” odraslim i najmlađoj publici.

Trenutak u kojem je tablete, telefone i videoigrice kao uobičajenu rekreaciju najmlađih zamijenio posvećeno slušanje interpretacije Smailovićevih djela za violinu i klavir, bio je još jedna u nizu ilustracija o važnosti muzičkog obrazovanja i njegovanja publike za praćenje klasične muzike od najranijeg uzrasta. I potvrda činjenice da između vrhunske umjetnosti i djece nije potrebna nikakva vrsta posrednika. Samo je potrebno ponuditi adekvatan sadržaj. A podsjećanje na opus kompozitora Smailovića dio je i doprinosa očuvanju kulturne baštine.

Uz nastup Gudačkog kvarteta Muzičke akademije u Sarajevu i Smailovićevih kćerki Violete Smailović Huart (violina) i Meire Smailović (klavir) publika matineje Od pastira do magistra je imala priliku čuti Ilana Huarta, unuka Avde Smailovića koji je na violini izvodio djedovu kompoziciju pod nazivom S unukom Janom.

Uz izvedbu Bahovog koncerta Ilana Huarta na klaviru imali smo priliku čuti i njegovu autorsku kompoziciju Konjanici  čime se među 15 Smailovićevih potomaka koji su muzičari/ke nagovještava i nastavak kompozitorske tradicije.

Matineja je završena djelom Leonarda Bernsteina u i izvedbi Violete Smailović Huart i Meire Smailović, a ovim djelom, uz pratnju Sarajevske filharmonije, bit će i otvoren festival Muzika na žici u Narodnom pozorištu Sarajevo u srijedu, 11. oktobra u 20 sati.

 

Festival Muzika na žici održaće se pod generalnim pokroviteljstvom grada Sarajeva uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti te ambasade Austrije, SAD-a i Italije u Bosni i Hercegovini. Pirastro i Thomastik Infeld su omogućili žice za ovogodišnju Muziku na žici i tako pružili podršku festivalu.

Radiosarajevo