NaslovnicaPreporukaU Busovači u ...

U Busovači u novoizgrađenom amfiteatru na otvorenom sutra počinje prvi Festival kulture

U okviru projekta Osjeti Teatar sutra, 25. jula u Busovači počinje prvi Festival kulture.

Projekat realizuje Studio Teatar s AmfiTeatrom Busovača, Osnovnom školom Kaćuni, centrima za kulturu Travnik, Donji Vakuf i Vareš. Festival će trajati do srijede, 28. jula.

Imajući u vidu da su u protekla četiri mjeseca producirane četiri omladinske predstave u okviru navedenoga projekta, Festival kulture će biti prilika da publika sve predstave pogleda na jednom mjestu, ali da uživa i drugim kulturno-umjetničkim programima.

Festival počinje u nedjelju od 19 sati programom za djecu i roditelje. Već od 21 sat na programu je predstava “Nismo svi iz ljubavi”, nastala u produkciji Studio Teatra i AmfiTeatra Busovača. Nakon predstave publika će uživati u svirci prvog uličnog benda u BiH “Argus flomb”.

Drugu noć festivala od 20 sati na programu je predstava “Šta bi (dao) da si na mom mjestu”, nastala u produkciji Studio Teatra i CZK Vareš. Od 21 sat publika će uživati u predstavi “One su htjele nešto sasvim drugo”, koja je nastala u produkciji Teatra mladih Gornji Vakuf/Uskoplje.

Treću noć festivala od 20 sati na programu je predstava “Kad smo rođene” Studio Teatra i Doma kulture Donji Vakuf, a u 21 sat publici će se predstaviti predstava “Međuprostor” Studio Teatra, CZK Travnik i Teatra mladih Travnik. U srijedu u 21:00 sat festival zatvara hit komedija Studio Teatra “Državni lopov”.

Tokom četiri festivalska dana u Busovači mladi, njih preko 60, će boraviti u Busovači, te će učestvovati u različitim kreativnim radionicama. Sve festivalske aktivnosti će se realizovati u novoizgrađenom amfiteatru u Busovači, a koji su gradili nastavnici i osoblje Osnovne škole Kaćuni u posljednja četiri mjeseca.

U samu gradnju i organizaciju Festivala kulture se uključila i Općina Busovača, što je uveliko olakšalo organizaciju jednog velikog događaja kao što je četverodnevni festival od kojeg se očekuje da postane tradicionalan.

Projekat Osjeti Teatar se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.