BiHU BiH protiv Vučićevog prijedloga o uvođenju zajedničkog dana sjećanja na sve...

U BiH protiv Vučićevog prijedloga o uvođenju zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve

Vlasti u BiH još uvijek se nisu izjasnile u vezi s prijedlogom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na sve žrtve sukoba na ovim prostorima. Prema trenutnim stavovima političara većina država u regionu neće podržati Vučićev prijedlog.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić na konferenciji o zapadnom Balkanu, a koja će se 27. ovog mjeseca održati u Beču, predložit će da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Vučić je kazao kako bi svako trebao pokazati jednako poštovanje prema svim stradalim, te znati da su postojale žrtve sukoba na svim stranama.

Ovakva retorika Aleksandra Vučića dolazi nakon niza političkih poteza koja su uveliko utjecali na zatezanje odnosa u regionu.

Predsjednik HDZ 1990 i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Martin Raguž smatra da suština nisu simbolični potezi srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, nego da je suština u istinskom suočavanju sa bliskom prošlošću, kao i onom koja joj je prethodila.

“U ovom trenutku osobno mogu ukazati na najnovije interpretacije Oluje, koja je podsjećam bila legalna i legitimna akcija zasnovana na rezoluciji Vijeća sigurnosti, pored toga tu postoje i različite intrpretacije uzroka rata i dešavanja na ovim prostorima, pa evo sve do događaja vezanih za ne donošenje rezolucije o Srebrenici”, rekao je Raguž.

Raguž je kazao da je njegov stav kako je važnije imati snage, hrabrosti, političke volje, dostojanstva i kredibiliteta pa napraviti istinski odnos prema ratnim dešavanjima na ovim prostorima na način da se takva dešavanja više nikada ne ponove.

“Kada to naprave oni koji predstavljaju ljude i narode na ovim prostorima onda se može govoriti o nekim simboličkim koracima. Bez toga to je samo za dnevnu političku upotrebu”, rekao je Raguž.

On nije htio pretpostavljati kakav će biti stav aktuelne vlasti u BiH, ali je dodao da poznavajući kompleksnost političkih odnosa u BiH u vezi s ratom očekuje različite pristupe.

“Znamo koliko je teško postići konsenzus oko važnih pitanja. Ne bježim od toga da se otvori rasprava i na tu temu, ali jednom za sve vremena treba podvući crtu u vezi s ratom i njegovim temeljnim uzrocima i agresivnim rezultatima. Tek tada možemo graditi i harmonizirati taj odnos prema svim žrtvama što bi trebalo biti pitanje jednog civilizacijskog pristupa koji bi se konačno morao i na ovom prostoru manifestirati”, zaključio je Raguž.

Na inicijativu Vučića reagovao je i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić koji je kazao je da je Prijedlog premijera Srbije da se napravi zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije još jedna u nizu provokacija i falsifikata proizvedenih na Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti u dokumentu SANU II.

“Vučić pokušava da relativizira i falsifikuje, po receptu tog hegemonističkog i nacionalističkog dokumenta, sve događaje u kojima je Srbija bila glavni akter tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Agresija na Bosnu i Hercegovinu je rezultirala genocidom na teritoriji Bosne i Hercegovine, pa je stoga neprihvatljiva lažna ponuda srbijanskog premijera”, rekao je Jerlagić.
“11. juli nastavlja se obilježavati i o tome nema priče”

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, kazala je da ne shvata kako je Vučiću napamet pala takva ideja s obzirom da svako ima pravo da obilježava značajne dane iz historije svoje države.

“Ti dani nažalost nisu dani sjećanja na nešto dobro nego sjećanje na one koji su ubijeni na najsvirepiji način. 11. juli ne može zamjeniti ništa jer je to najkrvaviji dan koji će ostati urezan dok je svijeta i Bošnjaka u BiH. Ne bi bilo pošteno da se taj dan mijenja”, rekla je Mehmedović.

Dodala je da oni koji su krivi i odogovorni za to što se u BiH obilježava 11. juli nemaju ni moralno, a ni pravno utemeljenje da nam danas nameću koje ćemo dane obilježavati.

“Ne vjerujem da će političari iz BiH složiti se s prijedlogom Aleksandra Vučića. Bilo je krvavih datuma svugdje u BiH, ali mjesec juli je najkrvaviji dan. On se ne smije zaboraviti, ne zato da bi mrzili nekoga nego da bi pamtili kako nam se ne bi ponovilo”, rekla je Mehmedović.

Mehmedović je kazala da u budućnosti možda i jednog dana budemo obilježavali i dan sjećanja na sve žrtve stradanja na prostoru bivše Jugoslavije, ali da to sve ovisi o otvorenim pitanjima zemalja, a koja su vezana za krvava dešavanja na ovim prostorima.

“Ono što je sigurno jeste da će 11. juli nastaviti se obilježavati i o tome nema priče”, dodala je Mehmedović.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je medijima kako treba podržati inicijativu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Iako se deklarativno zalagao za obilježavanje dana sjećanja na sve žrtve sukoba, Dodik je ipak gostujući u jednoj televizijskog emisiji pričao isključivo o srpskim žrtvama.
Milanović i Thaci odbili Vučićev prijedlog

Predsjednik Vade Republike Hrvatske Zoran Milanović odbacio je u subotu prijedlog srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da se uvede zajednički dan sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“Uz dužno poštovanje i sućut, niti mi ikome prepisujemo blagdane i žalovanja niti će itko to nama”, poručio je Milanović.

Sličnog stava je i kosovski ministar vanjskih poslova Hashim Thaci koji je nazvao neprihvatljivom inicijativu premijera Srbije Aleksandra Vučića o uspostavi zajedničkog dana sjećanja na žrtve sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

“To predstavlja relativizaciju i ponovno pisanje historije. Ne možemo izjednačiti one koji su poticali, organizirali i počinili genocid s onima koji su branili svoje domove. To nije ljudski i ne služi pomirenju”, naveo je sinoć na društvenim mrežama Thaci, koji je i potpredsjednik kosovske vlade.

Zanimljiv će biti i stav članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića u vezi s Vučićevim prijedlogom s obzirom da je kolektivno Predsjedništvo BiH nedavno posjetilo Beograd.

Nakon posjete Vučić je izjavio kako je sa BiH otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE