U BiH 7 zaraženih, 500 pod nadzorom i u izolaciji

Svi nivoi vlasti u BiH tvrde da da epidemiološka situacija u vezi s koronavirusom zemlji nije dramatična. U BiH je do sada potvrđeno sedam slučajeva zaraze ovim virusom.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirani su uzorci još tri pacijenta iz Zenice. Potvrđeno je da su dvoje pozitivni na koronavirus. Pacijenti kojima je test na koronu pokazao pozitivan rezultat su kćerka i zet žene kojoj je prekjučer potvrđeno da ima koronavirus.

Tokom protekle sedmice u Banjoj Luci su potvrđena tri slučaja. Prva dva slučaja su muškarac koji je stigao iz Italije i njegov maloljetni sin, a nadležni organi kasnije su objavili da je zaražen i muškarac iz Čelinca. Prekjučer je potvrđeno da je zaražena i kćerka muškarca iz Čelinca.

U Federaciji BiH trenutno je u izolaciji 248 osoba, dok je u RS pоd zdrаvstvеnim nаdzоrоm 257 оsоbа.

Zabrana ulaska u BIH

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je izdao nalog Graničnoj policiji BiH da uvede privremenu zabranu ulaska u BiH za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, te pojedinim provincijama Narodne Republike Kine, Južne Koreje i Irana.

Sa državnog vrha je upućen apel svim građanima da se pridržavaju instrukcija ministarstava zdravlja i zdravstvenih institucija, kao i da izbjegavaju putovanja u zemlje sa pojačanom transmisijom koronavirusa.

Predstavnik Ureda Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u BiH Mirza Palo najavio je kontingent lične zaštitne opreme za zdravstvene profesionalce u Bosni i Hercegovini i drugi kontingent od hiljadu testova s reagensima za korona virus.

“Radi se oko 400 kg zaštitne opreme koja dolazi iz našeg globalnog centra u Dubaiju. To će biti raspoređeno. Naredne sedmice poslat ćemo i drugi kontingent od hiljadu testova, s reagensima za korona virus”, naglasio je u izjavi novinarima u Sarajevu.

Dvije opasne sedmice

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić obratio se danas javnosti i poručio da neće ograničavati sredstva za borbu protiv koronavirusa, dodavši da postoji dovoljno sredstava – 40 miliona KM. Prema njegovim riječima, kapaciteti su dovoljni i postoji spremnost da se u jedan dan isprazni dovoljno prostora.

– Pratit ćemo situaciju i imati dovoljno prostora, mašina, respiratora, naravno uz pomoć Svjetske zdravstvene organizacije – poručio je Mandić na konferenciji za novinare.

Pritom je naglasio da su pred nama dvije opasne sedmice, te da se može očekivati porast broja slučajeva, kao što se to događalo i u zemljama iz okruženja.

RS obustavila nastavu

Sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj od sutra se zatvaraju na period od 21 dan.  To važi i za fakultete u RS, i javne i privatne, a zabranjuju se i sva javna okuljanja, rečeno je nakon sastanka zvaničnika RS-a u vezi s epidemiološkom situacijom u tom bh.entitetu.

Premijer RS-a Radovan Višković je rekao da se ove mjere preuzimaju radi predostrožnosti sada, a ne kada se problem dogodi. Dodao je da neće biti zatvoreni vrtići, ali će biti pojačane kontrole.

– Ovo nije dramatična situacija, već su preventivne mjere kako se virus ne bi širio, rekao je Višković.

Sve su češći apeli za obustavu nastave i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Otkazana javna okupljanja

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo otkazao je sva javna okupljanja sa više od 250 učesnika I niz drugih mjera koje možete pogledati OVDJE.

U cilju prevencije širenja koronavirusa, a slijedeći preporuke mjerodavnih zdravstvenih ustanova kao i vladinih institucija u BiH, Komitet za takmičenje Nogometnog saveza BiH na telefonskoj sjednici donio je odluku da se utakmice 23. i 24. kola BH Telecom premijer lige BiH igraju bez prisustva gledatelja.

(Vijesti.ba)