ZanimljivostiNauka i tehnologijaU Beču predstavljen prvi kulturni token na svijetu

U Beču predstavljen prvi kulturni token na svijetu

Grad Beč, kao pionir u razvoju Smart City inicijativa, je i prvi grad na svijetu koji uvodi kulturni token, inovativni digitalni projekt koji spaja ekološku održivost s kulturnim doživljajem. Ovaj projekt potiče građane da koriste ekološki prihvatljive načine kretanja poput hodanja, bicikliranja ili javnog prevoza putem aplikacije “Kultur-Token”.

Aplikacija “Kultur-Token” bilježi putovanja i brzine kretanja putem praćenja pokreta i razlikuje različite načine mobilnosti. Kroz praćenje pređenih kilometara i ostvarene uštede CO2, korisnici ostvaruju bodove. Za svakih ušteđenih 20 kg CO2, dobivaju QR kod koji koriste kao ulaznicu u odabrane kulturne institucije kao što su Gartenbaukino, Volkstheater, Kunsthalle i Konzerthaus.

Ovaj revolucionarni projekt ide u drugu fazu nakon prekida uzrokovanog Covid-19 pandemijom.

Kakvi poticaji moraju biti stvoreni kako bi ljudi integrisali ekološki prihvatljivo ponašanje u svoju svakodnevnicu? Ovo pitanje će se istražiti u pilot fazi u kojoj učestvuje 2.000 učesnika kako bi se građanima u budućnosti ponudila odgovarajuća motivacija za ekološko ponašanje. Učesnici su podijeljeni u dvije grupe – jedna prati svoj CO2 saldo, druga ne. Ova faza istraživanja trajat će do februara 2024. godine, a rezultati će pružiti važne uvide o potrebama i motivaciji građana za ekološki prihvatljivo ponašanje.

AIT (Austrian Institute for Technology) pruža naučnu podršku projektu, analizirajući podatke prikupljene putem aplikacije.

Svi zainteresovani građani Beča mogu podržati ovu inicijativu koja kombinuje zaštitu okoliša s kulturnim doživljajem tako što će se prijaviti za učešće na službenoj web stranici Grada Beča, saopćeno je iz Ureda Grada Beča u Sarajevu.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE