NaslovnicaZanimljivostiU Beču je sve...

U Beču je sve spremno za spektakularnu proslavu Nove godine, na javnom dočeku se očekuje 800.000 ljudi

Nakon dvije godine, u Beču će ponovo biti održan popularni događaj proslave Nove godine nazvan “Silvestarska staza”.

Gradske vlasti su saopćile da je sve spremno za najveći doček Nove godine u Austriji. Na šest lokacija u centru Beča okupit će se 800.000 ljudi iz cijelog svijeta. Na stazi dugoj 1,5 kilometara uz brojne gastronomske specijalitete ljubitelji svih vrsta muzike moći će da uživaju.

Program počinje od 14 sati i traje do dva sata poslije ponoći. Osim muzičkih nastupa uživo, Bečlije i njihove goste zabavljat će i DJ-evi, a spremni su i brojni programi za djecu.

“Silvestarska staza” počinje od trga Freyung, preko trga Am Hof, Grabena, trga ispred katedrale Svetog Stefana, Kertnerstrasse do trga Neuer Markt.

Posebno omiljena je staza klasične muzike na Grabenu. Tokom poslijepodnevnih sati na tom trgu su u ponudi besplatni kursevi valcera koji se nakon nekoliko taktova pretvore u balsku dvoranu na otvorenom. Tradicionalno u ponoć pleše se Dunavski valcer, a čuveni sat Pummerin na katedrali otkucava ponoć. Sat Pummerin zvoni samo za posebne prilike, a zvonjavu prenose radio i televizijske stanice uz Dunavski valcer.

Osim proslave na “Silvestarskoj stazi”, koja je u prethodne dvije godine izostala zbog pandemije koronavirusa, za posjetioce su spremne brojne izložbe, koncerti, opere i operete. U Bečkoj državnoj operi već tradicionalno u novogodišnjoj noći igra “Slijepi miš” Johanna Straussa.

Novogodišnje jutro počinje čuvenim koncertom Bečke filharmonije u 11:15 sati koji se uživo prenosi na trgu ispred katedrale Svetog Stefana.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.