ZanimljivostiU 2023. u Južnoj Africi ubijeno 499 nosoroga

U 2023. u Južnoj Africi ubijeno 499 nosoroga

Broj nosoroga ubijenih zbog potražnje za rogovima u Južnoj Africi povećan je na 499 u 2023, što je za 11 posto više u odnosu na godinu ranije, saopštilo je u utorak Ministarstvo okoliša te zemlje.

Ministrica šumarstva, ribarstva i okoliša Barbara Creecy rekla je da je 406 nosoroga ubijeno na državnim imanjima i 93 na privatnim parkovima, rezervatima i farmama i da je u odnosu na 2022. ubijen 51 nosorog više.

Creecy je rekla da je u obalskoj provinciji KwaZulu-Natal zabilježen najveći broj incidenata sa 307 ubijenih nosoroga u parku Hluhluwe-iMfolozi i 78 u Nacionalnom parku Kruger.

Pohvalila je rad policijskih službenika i pravnih službenika u hapšenju i procesuiranju onih koji su umiješani u trgovinu divljim životinjama.

Južna Afrika je dom za skoro 80 posto afričke populacije nosoroga, koja iznosi manje od 30.000.

Stotine se svake godine ubijaju zbog rogova, a najveće tržište je Azija gdje je rog nosoroga sastojak u medicini i biljnim lijekovima.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE