U 2020. kompanija Alternativa sjajno poslovala i najavila pohod na najzahtjevnija tržišta

Bosanskohercegovačka kompanija Alternativa je izuzetno uspješno poslovala prošle godine. Sarađivala je sa globalnim korporacijama i mnogo uložila u poboljšanje proizvodnje.

U 2020. samo je nastavila uspjeh koji traje od njenog osnivanja – 1997. godine. Ukupan promet povećan je za 25 posto u odnosu na godinu ranije, a izvoz sa 16 na 25 miliona KM, što je značilo i značajno povećanje profita.

Tokom prošle godine Alternativini termoizolacioni paneli izvezeni su u 10 zemalja svijeta. Korišteni su za građevine korporacija Samsung, SK Networks, Pepsi, te drugih vodećih regionalnih i svjetskih proizvodnih i trgovačkih kompanija. Time su potvrdili da su balkanski lider u proizvodnji i preradi bojenih limova, te da su spremni odgovoriti na najzahtjevnije regionalne projekte.

Prošle godine su počeli s novim investicionim ciklusom od 11 miliona KM, a koji bi trebao biti okončan polovinom ove godine. Na taj način će biti u prilici napraviti značajniji iskorak na najzahtjevnija evropska tržišta.

Kontrola kvaliteta proizvoda prema najvećim standardima

Da bi to i postigla Alternativa mnogo ulaže u kontrolu kvaliteta proizvoda. Zbog toga sarađuju s akreditiranim domaćim i laboratorijama iz susjednih država, a što iziskuje ulaganje velikih resursa. Ispitivanja proizvoda vrše prema standardu EN 14509:2013.

Statička ispitivanja i ispitivanja protivpožarnosti proizvoda vršena su na slovenačkim i slovačkim institutima, obezbjedivši time certifikate koji su validni u zemljama EU Distribuirani su i priručnici sa tehničkim detaljima za kupce termoizolacionih panela, a za ovu namjenu izdvojeno je 600.000,00 KM.Alternativa samostalno ispituje mehanička svojstva panela,smičuću čvrstoću i modul smicanja;, samostalno kontroliše svojstva limova, ispituje gustinu izolacije materijala kao i antikorozivna svojstva materijala u modulu dugotrajne upotrebe. Na ovome radi obučeni inženjerski kadar koji koristi vrhunsku opremu renomiranih evropskih i svjetskih proizvođača.

Nabavili su i jedinstven uređaj u Bosni i Hercegovini kojim se mjeri koeficijent toplotne provodljivosti panela debljine do 200 milimetara. Uređaj je nabavljen u sklopu projekta “EU4Business” koji je finansiran od strane Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ. Tako su se doveli u priliku da potpuno ispituju i kontroliraju ne samo svoje, već i termoizolacione panele konkurencije, a što će značiti veću konkurentnost Alernative i direktnu podršku izvozu.

Svim ovim ulaganjima osigurani su vrhunski kvalitet proizvoda i pouzdana kontrola, što su bili preduvjeti za dobivanje CE znaka, čiji su ponosni vlasnici i čime su stekli uvjete za nesmetan plasman proizvoda u zemlje Evropske unije.

Salih Lemeš, generalni direktor kompanije Alternativa
Salih Lemeš, generalni direktor kompanije Alternativa

Izvanredna organizacija i uslovi rada

Prošli mjesec je u ovoj kompaniji proveden drugi nadzorni audit upravljanja kvalitetom prema standardu ISO 9001:2015 , u saradnji sa renomiranom certifikacijskom kućom TŰV SŰD Sava d.o.o.

Predmeti audita su bili rukovodstvo i rukovodni proces, ljudski resursi, proces nabavke, proces planiranja realizacije proizvoda, infrastruktura, radna okolina i mjerna sredstva, proces proizvodnje, procesna i završna kontrola te upravljanje QMS-om.

Tom prilikom je utvrđeno da je svaka auditirana jedinica imala izvanredne rezultate, bez kritičnih neusklađenosti i s mnoštvom pozitivnih zapažanja. S obzirom na ambiciozne poslovne planove ove godine, sa nestrpljenjem očekujemo nove dobre vijesti iz Alternative.