Twitter zabranio dijeljenje privatnih fotografija i videa bez dozvole

Twitter je proširio svoju politiku na privatne informacije tako da ona sada uključuje medijske sadržaje i zabranjuje korisnicima da dijele fotografije i klipove drugih korisnika bez njihove dozvole.

Iz Twittera je saopćeno da objavljivanje takvih fotografija i klipova može predstavljati kršenje tuđe privatnosti i potencijalno im nanijeti štetu. Kršenje ovih pravila bi moglo posebno nanijeti štetu ženama, aktivistima, disidentima ili članovima manjinskih zajednica.

Ako neko prijavi fotografiju ili klip tvrdeći da je riječ o kršenju pravila, Twitter će ukloniti taj medijski sadržaj i pokrenuti mjere koje uključuju smanjenje vidljivosti tvitova u replikama i rezultatima pretraživanjima ili će naložiti osobi koja je objavila tvit da ga ukloni. Twitter također ima pravo da banuje korisnike koji krše pravila.

Međutim, postoje i izuzeci jer se pravila ne odnose na medijski sadržaj javnih osoba ili drugih ukoliko su fotografija ili video, kao i tekst u tvitu, podijeljeni u interesu javnosti ili povećavaju vrijednost javnog diskursa. To znači da će sadržaj, ukoliko je informativan, ostati na platformu, a Twitter će u obzir uzeti i faktore poput dostupnosti fotografija na drugim platformama, TV-u ili u novinama.

Osim toga, ako je cilj dijeljenja privatnih fotografija i klipova javnih osoba ili onih koji učestvuju u javnim razgovorima da zlostavljaju, zastrašuju ili se koriste da nekog “ušutkaju”, Twitter bi mogao ukloniti taj medijski sadržaj. Pravila o uvredljivom ponašanju i golotinji (osvetničkoj pornografiji) i dalje važe.

Twitter već dugo zabranjuje dijeljenje privatnih informacija o drugim ljudima kao što su adrese, telefonski brojevi, identifikacijske i finansijske informacije. Također, ne dozvoljava korisnicima da plaše druge prijetnjom da će objaviti takve podatke. Kompanija već primjenjuje nova pravila kao dio mjera čiji je cilj zaštititi sigurnost i standarde ljudskih prava.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.