Tužna kolona s posmrtnim ostacima 35 žrtava srebreničkog genocida krenula iz Visokog

Tužnu povorku danas je osim članova porodica, građana Visokog i drugih bh. gradova te porodica drugih žrtava genocida ispratila i kiša koja od jutros pada u Visokom.

Za ovogodišnju dženazu u Potočarima identifikovano je 35 žrtava koje su identifikovane u proteklom periodu i za čiji je ukop data saglasnost članova porodica.

Dezina Habibović danas je iz Visokog ispratila nekoliko kostiju svog amidže. Nakon godina čekanja na kompletni skelet, ipak su odlučili njegove kosti položiti u mirnu potočarsku zemlju.

“Dosta vremena je prošlo otkako je identifikovan, ali smo čekali da se pronađu i drugi dijelovi tijela. Kako to godinama nije pronađeno, odlučili smo ove godine u Potočarima ukopati ono što je pronađeno. Ovo je težak dan, teži nego kada je nestao 1995. godine, jer ukopavate samo dio tijela, a isto sam ukopala oca i brata koji je ubijen s 19 godina”, kazala je Habibović.

Sajmi Pašić ubijeni su svi članovi porodice iz Bratunca i Šušnjara. Danas je iz Visokog ispratila svoju tetku.

“Ovo je tuga i žalost. Svi moji su ubijeni i s očeve i s mamine strane. Svi Ademovići su ubijeni, a danas ću iz Visokog ispratiti svoju tetku”, kazala je Pašić te dodala da su svi bježali iz Srebrenice od ruke neprijatelja.

Raifa Musić iz Vlasenice danas je sa suzama ispratila kamion s posmrtnim ostacima 35 žrtava genocida. Kako kaže, ispratila je šehide koji su stradali s njenim suprugom i cijelom porodicom.

“Ovo su naši šehidi, spominjalo se, a ne desilo više nikome. Ja više nikoga nemam”, kroz suze je rekla Musić.

U Centru za identifikaciju se nalazi još 175 identifikovanih nekompletnih tijela, a traga se za više od 1.000 ubijenih.

“Apelujemo na sve da prijave informacije o grobnicama. Svjesni smo da će biti sve manje identifikovanih, da nećemo imati žrtava za ukop, ali sjećanje na Srebrenicu i obilježavanje 11. jula nikada neće prestati”, poručeno je iz Visokog.

Načelnica Visokog Amra Babić u obraćanju prisutnima je kazala da će 35 žrtava pronaći svoj smiraj u Potočarima.

“Da li su brojali oni koji su ubijali, da li su gledali dok su pucali ili klali. Da li su to bili ljudi ili u ljudskom obliku đavoli. Danas smo ovdje da 18. put iz Visokog ispratimo tabute koji će pronaći svoj smiraj. Ove nevine žrtve se vraćaju u svoju Srebrenicu i Potočare gdje je svaki dan 11. juli”, izjavila je Babić.

Ramzija koja je bila u 6. mjesecu trudnoće i njen suprug Nijazija Dudić 11. jula će pronaći smiraj u Potočarima, a iz Visokog su danas ispraćeni nakon učenja odlomaka iz Kur'ana.

Među identificiranim žrtvama najmlađi je Vesid Ibrić, koji je u vrijeme genocida imao 16 godina, dok je najstarija žrtva Šahin Halilović, rođen 1924. godine.

klix.ba