BiHTuzlanski kanton potresa politički sukob vlasti i opozicije

Tuzlanski kanton potresa politički sukob vlasti i opozicije

Međustranačke optužbe u Tuzlanskom kantonu – u saopćenjima, ali i izjavama ozbiljne. Odgovori ništa manje jasni i žestoki. Naša stranka tvrdi da zbog unutarstranačkih sukoba SDA i DF-a ovaj dio države drži građane taocima. A dok traju međustranačke kritike, građani koji bi trebali biti u fokusu političara su ogorčeni.

Posljednja sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona održana je 15. decembra prošle godine kada je, umjesto usvajanja budžeta, donesena odluka o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2024. Nova sjednica još nije zakazana, a vlastima to posebno zamjera Naša stranka. Ovakva situacija, prema njihovom mišljenju, ima jasnu pozadinu i uzroke.

„Trenutno se vode sukobi oko stranačkih pozicija, ali i oko pozicija moći kad je u pitanju ostvarivanje prava na pojedina budžetska sredstva“, navodi Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke Tuzlanskog kantona.

Predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović (DF) ipak tvrdi da zakazivanje sjednice nema veze s unutarstranačkim odnosima. Očekuje se, kaže, da budžet bude usvojen do kraja mjeseca, a sjednica će biti zakazana u skladu s potrebama.

„Sjednice Skupštine se zakazuju onako kako je predviđeno poslovnikom i ne možemo zakazivati sjednice ako nemamo kvalitetnog materijala“, dodaje Vujović.

No, ne zamjera Naša stranka vladajućoj koaliciji samo neodržavanje sjednice i neusvajanje budžeta. Tuzlanski kanton tone u sve težu situaciju kada su pitanju razvojni projekti i pružanje osnovnih usluga građanima, a sve preko leđa građana, kažu iz Naše stranke. Posebno su ogorčeni, kažu, na situaciju u UKC-u Tuzla, a vezano za posljednji konkurs kojim se zapošljava više od dvije stotine osoba.

„Tamo se donose listići, papirići s imenima ljudi, mijenjaju se okolnosti naspram trenutne situacije u SDA“, govori Kadić.

Iako su iz DF-a pristali govoriti za Federalnu televiziju, ne pridaju značaj kritikama Naše stranke. Zajedno sa SDA su iznijeli stav da je za njih Naša stranka irelevantna.

„Ne čitam nikakva saopćenja nekih irelevantnih političkih faktora, posebno od ljudi koji nemaju neki politički kapacitet“, pšoručuje Vujović.

„Ne komentarišem saopćenja Naše stranke, oni su irelevantan politički faktor u Tuzlanskom kantonu“, izjavio je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona.

Oni kojih se ovo najviše tiče, građani, smatraju da stranke međusobno ni ne moraju odgovarati jedna drugoj, ali da trebaju odgovoriti njima. Očekuju transparentnost, angažman i odgovornost od političkih aktera kako bi se osiguralo djelotvorno zastupanje njihovih interesa. Dosadašnjim odnosom vlasti nisu zadovoljni:

“Ima dobrih pojedinaca koji se stvarno trude, ali kako stranka kaže – tako vam je to.“

„Nema dovoljno komunikacije između građana i vlasti i da tu negdje nastaje jaz između stvarnih potreba i njihovog djelovanja.“

„I oni su loši svi, ne volim to govoriti, ali moram reći da su loši.“

„Neki put su dobri, a neki put baš za sebe rade.“

Kritiku političarima na ovom području često upućuju i članovi pokreta Karton revolucija. Mnogo je problema s kojima se građani susreću, a na koje je vlast nijema, objašnjavaju aktivisti.

„Imam osjećaj je da vlast i u Tuzlanskom kantonu, a i inače otuđena od naroda i da nemaju percepciju kako je narodu. Primjer UKC-a, i neki drugi primjeri pokazatelj su da vlast ne sluša puls naroda“, kaže Adi Selman, aktivista pokreta Karton revolucija.

Otvoreno je pitanje – hoće li vlast prepoznati potrebu za uspostavom istinskog partnerstva s građanima kako bi se stvorila politička klima u kojoj se njihovi glasovi čuju i cijene. U suprotnom, rizik od udaljenosti između vlasti i naroda samo će rasti, ostavljajući nas bez demokratije o kojoj toliko govorimo, a tako malo je primjenjujemo.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE