NaslovnicaBiHTuzlanska Dit...

Tuzlanska Dita počinje proizvoditi i praškaste deterdžente

Nakon višesedmičnih intenzivnih radova uposlenika Fabrike deterdženata “Dita”, “Centralnog grijanja” Tuzla i radnika drugih preduzeća koji su priskočili u pomoć, okončana je izgradnja i sanacija parovoda neophodnog za proizvodnju asortimana praškastih deterdženata.

Proteklih dana obavljena je hladna proba, a uskoro će se obaviti i topla proba, poslije čega se može krenuti s proizvodnjom praškastih deterdženata u “Diti”.

– Slično kao s proizvodnjom deterdženta 3D, i ovog puta smo ostvarili saradnju s kompanijom “Bingo”, koja nam je osigurala sirovine za proizvodnju 100 tona deterdženta “Arix tenzo”. Do 15. decembra prve količine tog deterdženta moraju se naći na policama prodajnih objekata “Bingo” – kazao je za “Avaz” Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata “Dite”.

Budući da pogoni za proizvodnju praškastih deterdženata nisu radili četiri godine, u fabrici očekuju probleme zbog pucanja cijevi, ali, kako kaže Mehmedović, s njima još mjesec ostaju dvojica varilaca preduzeća “Umel”, koji će pratiti razvoj situacije.

– Mi smo dobili urbanističku i građevinsku dozvolu, budući da prethodno rukovodstvo “Dite” nije imalo dozvolu za parovod. Čekamo još upotrebnu dozvolu nadležnih organa da bismo počeli s testiranjem sistema, a potom postepeno s proizvodnjom – istakao je Mehmedović.

Dok su se izvodili radovi na sanaciji parovoda, u manjim objektima pojavili su se proizvodi koje je svojevremeno “Dita” radila za “Beohemiju” iz Beograda.

– Upozorili smo javnost, ali i nadležnu kantonalnu i općinsku inspekciju da se na policama manjih trgovina nalaze proizvodi s oznakom “Dita” kojima je davno istekao rok trajanja. U pitanju je klasična prevara i podvala potrošačima, a iza svega stoje osobe koje su godinama uništavale “Ditu” – kazao je Mehmedović.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.