BiHTuzla: Danas obilježavanje 20. godišnjice od masakra na Kapiji

Tuzla: Danas obilježavanje 20. godišnjice od masakra na Kapiji

Na današnji dan, 25. maja 1995. godine, u Tuzli, na stotine mladih željelo je, uprkos ratu, proslaviti čuveni Dan mladosti, naslijeđe iz SFRJ. Zaustavili su se na Kapiji, tada čuvenom mjestu za susrete, druženje i upoznavanja, posebnom mladih, u središtu Tuzle. U 20 sati i 55 minuta ispaljena je granata Vojske RS-a, s Ozrena.

U 20 sati i 55 minuta, tog 25. maja, na Dan mladosti, ugašen je 71 mladi život, a za 240 djevojaka i mladića to će biti trenutak koji će ostaviti trajne posljedice.

Za ovaj zločin, pred Sudom BiH, osuđen je, na 25 godina zatvora, Novak Đukić, bivši general taktičke grupe Ozren, Vojske RS-a. Za roditelje koji su četrnaest godina čekali na presudu to je nedovoljno. Oni smatraju da je bilo još mnogo sudionika ovog strašnog zločina i da bi svi oni trebali odgovarati. Međutim, smatraju roditelji, institucije nemaju volje da Kapiju dalje procesuiraju.

Zločin u Tuzli 25. maja se sve ove godine iz Republike Srpske negira što obiteljima ubijenih nanosi još veću bol. Masakr na Kapiji ostaće upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Tačno 20 godina nakon zločina i trenutka u kojem su se promijenili životi preko 300 mladih Tuzlaka, na Dan mladosti 2015. godine, u 20:55, u vrijeme kada je 1995. granata s Ozrena ispaljena, kao i svake godine ranije, začut će se sirene koje će podsjetiti na 71 ugašeni mladi život.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE